Заради съкратеното съдебно следствие, което поиска подсъдимият обаче, наказанието му

...
Заради съкратеното съдебно следствие, което поиска подсъдимият обаче, наказанието му
Коментари Харесай

12 г. затвор за мъж, убил брат си с дървена сопа

Заради съкратеното правосъдно разследване, което изиска подсъдимият обаче, наказването му бе редуцирано с една трета. Общото наказване, което Георги В. ще изтърпява, е 12 години отнемане от независимост. Той би трябвало да заплати и направените по делото разходи в размер над 3000 лв., оповестиха от прокуратурата.

Тежкото закононарушение станало на 17 януари тази година в дома на бабата на двамата братя във варненското село Житница.

Сигналът за откритото мъртво тяло на Данаил бил подаден от подсъдимия до кмета на селото. При осъществения оглед в дома на убития е открито и оръжието на закононарушението – дървена сопа. Между двамата братя, които били отгледани от баба си и дядо си, имало чести спорове.

Убитият Данаил харчел пенсията на баба си за алкохол. При препирня за това той я бутнал и старата жена счупила тазобедрена кост. След претърпяната интервенция баба му се преместила да живее в дома си в град Провадия. Георги отишъл при нея, с цел да поставя грижи за възобновяване й, а Данаил останал в Житница. Препитавал се със средства, които близки на покойници му плащали да копае гробове. Георги В. постоянно ходел до къщата в село Житница, откъдето пренасял дърва за огрев в дома им в Провадия. Дървата баба му получавала като обществено слаба.

На 16 януари 2017 година той се качил на влака и отишъл в Житница с желанието да вземе още дърва, с които да се отопляват в Провадия. След като дошъл в селото, през нивите се отправил към фамилната къща. Вратите били затворени с катинари, само че работел тв приемникът. Брат му Данаил го нямало и Георги решил да го чака, до момента в който се прибере.

След като Данаил се върнал от посещение в ромско семейство, които постоянно го хранели, Георги вързал ръцете му. Започнала препирня за дървата, които подсъдимият желал да вземе на другия ден и да отнесе в Провадия.

Георги нанесъл побой над физически по-слабия Данаил. С дървена сопа налагал брат си на всички места по тялото, главата и лицето, след това траял да го рита в главата, до момента в който Данаил престанал да мърда. След закононарушението избърсал кръвта от лицето му, разходил се, умувайки какво да прави. Върнал се да ревизира дали положението на свиреп пребития не се е подобрило и решил да заличи следите си. Кървавите облекла на потърпевшия събрал и изхвърлил в чували дружно с въжето, с което вързал ръцете му. След като се прибрал в Провадия, съблякъл и своите облекла, по които също имало кръв. Решил да се освободи от тях, като ги изхвърли в нивите край Житница.

Около 18, 20 часа на 17 януари Георги се качил на влака за Житница. Заровил окървавените си облекла в снежна пряспа и отишъл в къщата. Дървената тояга, с която удрял брат си Данаил, Георги укрил в нужника на двора. После отишъл в кметството да заяви, че брат му не е добре.

Кметът повикал полиция и дружно отишли в дома на Данаил. Комплексната съдебномедицинска експертиза показала като причина за гибелта на Данаил травма на мозъка, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова непълнота. Множество тежки контузии по тялото на убития били открити и по време на аутопсията на натрупа.

По делото били назначени и сложна биологична и трасологична експертиза, а ДНК-експертизата изрично уличила Георги като причинител на умишленото ликвидиране, осъществено по изключително непосилен метод и с особена свирепост.

Присъдата на Варненския областен съд предстои на обжалване и митинг пред Апелативния съд във Варна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР