Заради рецесията в Западна Европа и спада на поръчки преди

...
Заради рецесията в Западна Европа и спада на поръчки преди
Коментари Харесай

От КНСБ предлагат мярка 60:40 за запазване на работни места при рецесия

Заради рецесията в Западна Европа и спада на поръчки преди две седмици от КНСБ и работодателските организации са предложили смяна в Кодекса на труда, която да подсигурява поддръжка на компаниите, изпаднали краткотрайно в усложнение, тъй че да не редуцират служащи. Това разгласи в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров, базирайки се на провела се във вторник среща със служебния министър председател Димитър Главчев и министъра на финансите Людмила Петкова.

„ Мярката ще е сходна на 60:40, която по време на коронавирус пандемията резервира 120 хиляди работни места “, изясни Димитров и уточни, че към този момент има информация за съкращения във компании в Русенско, Казанлъшко, както и в Пловдив.

През идващите седмици до “Мини Марица Изток ” ще стигне първата част от плануваните за тази година 250 млн. лева за рекултивация на терените. От КНСБ са изразили и терзанията си от неналичието на бистрота по плановете в Плана за възобновяване и резистентност.

Друга повдигната тематика в диалога със служебния министър председател е била обвързвана с компенсацията на хората от засегнатите от енергийния преход райони. Този петък изтичат предизвестията на 160 души от бранша в Стара Загора и те остават без работа. Затова на 10 май от синдиката ще са там, дружно със обществения министър, енергийния министър и 26 компании от района, които да предложат работа.

От синдиката желаят да получат и гаранция, че нужното финансиране, изключително в обществената сфера, ще бъде обезпечено и бюжетът на страната за 2024 година няма да бъде обновен в отрицателен проект, т.е. да се режат разноски.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР