Заради ремонт по канализационната мрежа на малката столична улица Александър

...
Заради ремонт по канализационната мрежа на малката столична улица Александър
Коментари Харесай

Ще има ли бъдещи проблеми заради строителни проекти до метрото на бул. България?

Заради ремонт по канализационната мрежа на дребната столична улица " Александър Македонски " доста семейства в София останаха без вода за няколко часа. Причината – продънен тръбопровод.
ВИЖТЕ ВИДЕО!
Читател на Actualno.com снима шуртящата като шадраван вода от пробива. А ремонтът от няколко седмици затвори кръстовището на „ Александър Македонски ” с ул. „ Хан Пресиян ” по посока бул. „ България ”.
Всъщност ремонтът въобще не е за само поддръжка на мрежата. В региона, още преди да почнат изкопните работи, беше разлепено известие за идни строителни работи. Оказа се, че парцелът, който е тъкмо до подлеза на кръстовището на бул. " България ", бул. " Иван Гешов " и бул. " Петко Тодоров " – там, откъдето минава маршрутът на третия лъч на метрото, е очакван за градеж. Съгласно уведомлението, има позволение за изместване на действителен канал, както и позволение за градеж на велосипедна и пешеходна рампа.

На уеб страницата на капиталова компания " Мавели " АД има и план по какъв начин ще наподобява мястото – осеметажна многофункционална постройка, която ще има жилищна, комерсиална и офис елементи. " На сутеренен, първи и втори етаж ще бъдат поместени офиси, а от трети до осми етаж ще се разполагат жилища с площ сред 90 кв. метра и 225 кв. метра ", написа в плана. " Проектирани са 3 подземни равнища за паркиране и гариране, съобразени с размера хора, които ще живеят и посещават постройката ", четем още в обявлението на плана.
Основен въпрос, който задават живущите в региона, е дали осъществяването на подземната част ще е допустимо точно поради високите подпочвени води там, поради съществуването на метрото и поради комплицираната канализационна мрежа ?!
Справка в Търговския указател сподели, че зад компанията стои строителният бизнесмен Велико Желев , който е част от директорския ръб дружно със брачната половинка му Мая Желева и сина им Виктор Желев. Велико Желев е известно име в строителния отрасъл – той беше началник на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) по времето на ръководството на Симеон Сакскобургготски и беше разследван от Антикорупционната комисия (Комисията Кушлев по време на разследването) за демонстриран висок витален стандарт. Разследването е тъй като откакто си потегля от АПИ, Желев си подарява " Мерцедес Макларън " за към 360 хиляди евро, а жена му Мая се снабдява с " Порше Кайен Магнум ", написа dnes.bg.
Желев е и член на директорския ръб на " Хидрострой " АД, като публично точно той е мощният човек в компанията. Преди три години " Хидростой " купи свързваната с Делян Пеевски " Водстрой " 98 след светкавична договорка. " Водстрой " 98 нашумя изключително мощно след светкавичния конкурс за създаване на българската част на проваления към този момент газопровод " Южен поток ". Конкурсът беше разгласен тъкмо преди Коледа през 2013 година и завърши на Нова година, само че " Водстрой " 98 беше една от дребното съумели да подадат документи компании. След банкрута на КТБ Цветан Василев атакува шефа на " Водстрой " 98 Иван Мирински и го разгласи за кукла, подвластна на Делян Пеевски.
Припомняме, че тъкмо от другата страна на кръстовището на бул. " България ", бул. " Иван Гешов " и бул. " Петко Тодоров " – откъм " Петко Тодоров ", където стартира столичният квартал " Стрелбище ", към този момент над две години има митинги против готвен градеж на 43-44-етажен небостъргач. Проектът е на строителната компания НИКМИ, а сега се чака решение на първа инстанция за бъдещето му – поради обвиняване от страна на прокуратурата, че осъществената заменка за придобиване на парцела от строителната компания с решение на Столичния общински съвет (СОС) и подписана от тогавашния кмет на София Бойко Борисов, е противозаконна. В сряда, 15 май, от 19:00 часа следва следващ митинг против плана и неналичието на стабилно решение, защото тази част на квартала е блокирана, откакто НИКМИ разруши съществуваща улица с аргумента, че минава през парцела ѝ и съвсем 2 години по-късно няма смяна за отпушване на придвижването.
Сподели с твоите другари
Припомняме, че според признатият предходната година Закон за застрояване и устройство на Столична община (ЗУЗСО), в случай че терен, на който има капиталово желание, е покрай метростанция (до 400 метра) и е с лице по улици от втори и трети клас на първостепенната улична мрежа, ще се разрешава градеж на обекти с височина до 100 метра, само че единствено за регионите отвън централната градска част и южните квартали .
Заглавна фотография: Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР