Заради разполагането на многохилядни руски части по границата с Украйна

...
Заради разполагането на многохилядни руски части по границата с Украйна
Коментари Харесай

Как биха постъпили украинците, ако Русия ги нападне

Заради разполагането на многохилядни съветски елементи по границата с Украйна ситуацията си остава взривоопасна. Западни страни се пробват да убедят Русия да заложи на деескалация на напрежението, а украинското управление твърди, че въпреки да няма непосредствена заплаха от инвазия, опасността е въпреки всичко напълно действителна.

Какво мислят хората в Украйна?

Това мнение се споделя и от съвсем половината украинци. Според допитване на Международния социологически институт в Киев (KIIS), извършено през последните дни, малко над 48% от украинците считат съветската инвазия за изцяло реалистична опция, до момента в който 39 на 100 не имат вяра, че може да се стигне до такава степен. Останалите 13 % нямат мнение или не желаят да го изразят. Спрямо допитванията от средата на декември предходната година съвсем няма смяна в настройките на украинците, прецизират от института.

" Убеждението, че Русия няма да нападне Украйна, може да се дължи на няколко аргументи: от благосклонност към Русия до увереността, че дейностите на Украйна и на интернационалната общественост въпреки всичко ще съумеят да предотвратят война ", споделя за Дъждовни води Михайло Мишченко, заместник-ръководител на украинския проучвателен център „ Разумков ". Според специалиста най-уверени в това, че Русия няма да нахлуе, са хората, които имат вяра, че реакцията на интернационалната общественост ще възпре Кремъл. А и немалка част от украинците са на мнение, че с държанието си Русия просто изнудва.

Според шефа на KIIS Володимир Паниото публичното мнение в Украйна се образува относително бързо под въздействието на избрани информации, след което се затвърждава и повече не търпи съществени промени. Хората търсят източници на информация, които удостоверяват личното им мнение и се доверяват най-вече таман на тези източници, прибавя специалистът.

" През последните две години в Украйна се усили делът на хората, които употребяват интернет и обществени мрежи, а в този момент тази наклонност в допълнение се усили. Това се дължи на обстоятелството, че обществените мрежи реагират доста бързо, а посредством логаритмите до потребителите стигат най-вече информации, които им харесват ", показва социологът и прибавя: " Затова споделяме, че хората се намират в един тип информативен балон, посредством който мнението им става още по-непоклатимо ".

Влияние върху настройките на украинците оказват и известия като това, че западни страни изтеглят от Украйна фамилиите на чиновниците в дипломатическите си представителства. Една част от украинците виждат в това съответна мярка, която въпросните страни подхващат в отбрана на своите жители. В тази връзка в обществените мрежи могат да се прочетат препоръки какво би трябвало да съдържа един " куфар за незабавен случай " и какво би трябвало да се предприеме при положение на война.

Колко от украинците са подготвени да окажат опозиция?

Володимир Паниотосмята, че известията за евакуация могат да засилят опасенията от допустимо съветско нахлуване, което обаче не значи безусловно, че всички ще се втурнат да се готвят за война. „ Разбира се, че хората, които считат заплахата за напълно действителна, ще се готвят по-усилено за нахлуване ", споделя специалистът. А кой какви ограничения ще вземе - това зависи и от опциите, с които разполагат обособените хора. Едни ще се задоволят единствено с това да държат в подготвеност най-необходимите неща, до момента в който други несъмнено ще си набират и оръжия.

Допитване от декември сподели, че при положение на нахлуване 33,3% от украинците биха били подготвени да окажат въоръжена опозиция. Други 21,7% биха избрали други форми на опозиция, като да вземем за пример присъединяване в митинги, 14,8% са признали, че биха се отдръпнали към по-сигурни региони на страната, а 9,3% биха се изнесли в чужбина. Нищо не биха подхванали едвам 18,6% от украинците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР