Заради различни системи за документооборот администрацията на изпълнителната власт не

...
Заради различни системи за документооборот администрацията на изпълнителната власт не
Коментари Харесай

От септември администрацията минава на електронни документи, но не веднага

Заради разнообразни системи за документооборот администрацията на изпълнителната власт не можела да си обменя по електронен път документи. Това посочил анализът на държавното управление, който беше показан на съвещанието в сряда. 

Кабинетът взе решение от 1 септември задължи административните органи да приведат системите си за електронен продан на документи в сходство с обединен механически протокол, одобрен от ръководителя на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ).

Това обаче няма да анулира напълно физическото напредване на документите в администрацията, стана ясно от думите на ръководителя на ДАЕУ Росен Желязков.

" Преди месец беше одобрен протокол и правила за този електронен документооборот и задължението, който следва да бъде изпълнен, е администрациите да обменят всичките си документи по електронен път. Това не анулира първоначално и паралелното обменяне на хартиени документи, само че последователно ще бъде преместен хартиеният документооборот за сметка на електронния ", изясни Желязков.

Очакванията са по този метод да бъдат облекчени поредност от процедури за жителите и бизнеса. 

Анализът посочил, че 51 администрации на централните и териториалните органи на изпълнителната власт дават общо 1422 услуги, за които се изискват 5985 документа. В по-голямата си част тези документи се повтарят. 

" Мярката има за цел обменът на електронни документи, които съдържат електронни изказвания сред администрациите, да се прави само по избрания механически протокол. Административните органи би трябвало да употребяват единствено системи за електронен документооборот, които извършват този протокол, преди нормативно открития за това период 1 януари 2018 година
Съществуващият все още продан на електронни документи сред администрациите се прави единствено сред незначителен брой правни субекти. По-голяма част от тях са администрации със доста усложнен продан на електронни документи ", се показва в решението на държавното управление.

Правителството взе решение и да бъде изработен спомагателен разбор за опцията за отпадането на избрани лицензионни режими и административни услуги. Това обаче би трябвало да стане със съответните законодателни промени. 

Отново от септември би трябвало да бъде въведено заплащането на държавни такси с виртуални ПОС терминали и ще има наложително условие в администрациите да бъдат сложени физически ПОС терминали. 

Същевременно се създава експертен съвет за интеграция на осведомителните запаси, който ще работи по междуведомствени въпроси и задания, свързани с реда и метода за реализиране на обмена на електронни документи, които съдържат електронни изказвания сред администрациите, междурегистров продан на данни, както и с интеграцията на осведомителните запаси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР