Заради работата от дома и затворените офиси много счетоводители в

...
Заради работата от дома и затворените офиси много счетоводители в
Коментари Харесай

Заради работата от вкъщи: Масово бавят изплащането на болнични

Заради работата от вкъщи и затворените офиси доста счетоводители в частни и държавни компании нямат достъп до работните си места, а това бави и регистрирането на документооборота. Най-пострадали са хората, които са били в болнични от началото на месеца до момента, тъй като като се изключи че болничният им отива по електронен път в Национален осигурителен институт, то и работодателят би трябвало да удостовери регистрацията на болничния, с цел да бъде той изплатен от Национален осигурителен институт по надлежния път. Тази стъпка от работодателя, обаче, постоянно е невъзможна поради спрялата работа на компаниите и апелите хората да си стоят у дома.

От Национален осигурителен институт чакат изплащането на болнични листове за м. март всеобщо да се забави.

Свързването с контактния център на Националния здравоосигурителен институт е извънредно мъчно, даже невероятно. Това настояват читатели на БГНЕС, които описват, че с дни не могат да се свържат с представители на института, с цел да получат нужната им информация. И това се случва при апела на Национален осигурителен институт да не се върви на място, а да се търсят по телефон и документи да се подават по електронен път. Потърсени за коментар, от Здравноосигурителния институт признават, че линиите им фактически са претрупани, само че системата не е серпантина да работи и непрестанно се одобряват позвънявания. От там твърдят още, че контактният център работи с оптимален потенциал, както и че броят на чиновниците не е понижен по отношение на изключителното състояние. От института подсочиха, че причина за натовареността на линиите е вследствие на многоброини позвънявания, касаещи служебното преизчисляване на пенсиите и информации за приемане на обезщетение за безработица.

От Национален осигурителен институт напомнят, че от през вчерашния ден подаването на документи, свързани с разпределяне и погашение на паричните компенсации за безработица на книжен притежател се прави в дирекциите „ Бюро по труда “ (ДБТ). При тях се одобряват единствено документи, подадени по електронен път с дипломиран електронен автограф или с личен идентификационен код, публикуван от Националния застрахователен институт. Подадените на книжен притежател в ДБТ документи, дружно с приложенията към тях, ще бъдат изпращани в териториалните поделения на Национален осигурителен институт от съответното ДБТ посредством Системата за електронен продан на известия (СЕОС) или посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ) в края на всеки работен ден, само че не по-късно от 3 дни от приемането им.

По отношение на изплащането на болнични листове, което всеобщо се чака да се забави, от Национален осигурителен институт споделиха, че това може да се случи, в случай че работодателят не заявява нужните данни най-късно до 10-то число на идващия месец. Изплащането на болничните от страна на института се прави в границите на 10 дни.

За интервала на въведеното от 13 март 2020 година изключително състояние, само че за не повече от 3 месеца, Национален осигурителен институт ще превежда и 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година, за обезпечени лица. Правоимащите осигурители следва да се дефинират с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния застраховател в период до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата са за сметка на фонд „ Безработица “ на държавното публично обезпечаване. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР