Заради проведен мащабен ремонт през пролетта на миналата година медодобивният

...
Заради проведен мащабен ремонт през пролетта на миналата година медодобивният
Коментари Харесай

Износът расте с рекордните за последните шест години 26.5%

Заради извършен огромен ремонт напролет на предходната година медодобивният цех в Пирдоп, който е благосъстоятелност на немската група Aurubis, спря краткотрайно. Това се отразява и на данните на износа.

Още по тематиката
EK води договаряния за облекчена търговия с 20 страни, само че България е пасивна в дебатите и анализите

През последните години стоковият износ на страната нараства с темпове, които изпреварват нарастването на световната търговия

Продажбите на български артикули в страни отвън съюза обаче нарастват, вследствие на което общият износ пораства със 7.6%

След едномесечно съмнение българският експорт на артикули и услуги продължава да форсира темпа си на напредък през май. Увеличението е с 26.5% на годишна база, което е най-високият месечен растеж за последните шест години и се дължи на ускорение на експорта и към Европейски Съюз, и към трети страни. Подобно на предходните месеци, нарастването е в огромна степен поради ценови резултати – по-високите котировки на горива и метали, въпреки да има и повишаване в размери при някои групи. Така се компенсират спадовете през същия интервал на предходната година, когато борсовите цени на суровините бяха на многогодишни дъна. Ценовият фактор стои и зад регистрираните 20.7% растеж на вноса през май.

Все още няма подробна разбивка за експорта към страните от Европейски Съюз за месеца, само че от данните за трети страни се вижда и съществено нарастване на машини и съоръжение и на разнородни подготвени артикули, където евентуално попадат и муниции и оръжия. Секторът изживява взрив през последните години поради споровете в Близкия изток и търсенето на оръжие по съветски лиценз.

Износът беше и главният мотор на стопанската система на България след рецесията. Сега упованията на множеството анализатори са чистият му принос да отслабне поради засилващото се вътрешно търсене, което води и до повече импорт. За първите пет месеца на годината той се повишава с 20.1% по отношение на същия интервал на 2016 година и изпреварва износа - 15.7%. И въпреки всичко съгласно икономистите на Уникредит Булбанк не е изключено българският експорт да означи двуцифрени темпове на напредък през тази година. Според тях мотор ще е мощното икономическо възобновяване на основните ни търговски сътрудници в еврозоната, за където е ориентиран половината от българския стоков износ. Отделно от това световната търговия е на път да записва най-бързото си повишаване от 2011 година насам, прецизират от банката.

Мед, нефт и оръжие

През май износът към страни отвън Европейски Съюз пораства с внушителните 42% по отношение на същия месец на миналата година. Най-голям принос за нарастването имат горивата и металите, при които има мощно ценови резултат. Ръстът на износа за трети страни през май се дължи и на ниската база от предходната година, когато статистиката регистрира спад от 23% през същия месец на 2016 година Тогава поради извършен огромен ремонт спря и медодобивният цех в Пирдоп, който е благосъстоятелност на немската група Aurubis.

За сметка на това Национален статистически институт засича растеж и при продажбата на разнородни подготвени артикули (41.5 %). Справка със Стандартната външнотърговска подредба (SITC), по която се групират данните, демонстрира, че в категорията влизат оръжия и муниции, печатни издания, други пластмасови продукти, творби на изкуството. През последните две години оръжейният бизнес възкръсна, а мениджъри споделят, че към този момент подписват контракти за доставки през 2018 година, като прогнозата е оборотите да се запазят толкоз високи най-малко още 4-5 години.

Друга огромна стокова група – машини и съоръжение, също се усилва, въпреки и по-скромно – с 18.7% на годишна база. Тя е следена от анализаторите като систематичен знак - че все по-голяма част от българския износ е на артикули с добавена стойност. Аналогично растящият импорт в тази група също се приема за положителен индикатор - като знак, че българските компании влагат в съоръжение.

Най-големите търговски сътрудници отвън Европейски Съюз остават Турция, Русия, Китай, Сърбия и Египет, като и за петте дестинации има растеж на годишна база към май.

Спад по време на растеж

На фона на положителните данни за стопанските системи от еврозоната през април статистиката регистрира неочакван спад на износа за Европейски Съюз с 1.3% по отношение на април 2016 година Разбивката по стокови групи в този момент демонстрира, че понижението идва от спад при разнородни подготвени артикули (с -2.4%) и при безалкохолни и алкохолни питиета и цигари (с 20.2%). Втората група артикули обаче е с доста дребен принос към общия размер на експорта към Европейски Съюз.

Данните за май в този момент демонстрират, че минусът през април се е дължал на еднократни фактори – и през петия месец на годината още веднъж има растеж на износа за Европейски Съюз с 19.3%. По-подробна разбивка по стокови групи за износа към страните от съюза обаче ще има през идващия месец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР