Заради предстоящото поредно повишаване на цената на водата от Съюза

...
Заради предстоящото поредно повишаване на цената на водата от Съюза
Коментари Харесай

Три въпроса на СДС преди да се вдига цената на водата

Заради идното следващо повишение на цената на водата от Съюза на демократичните сили задават три риторични въпроса:

Дали качеството на питейната вода се е подобрило?

Дали е решен казусът с безводието, който от години тормози хората в

забележителен брой обитаеми места?

Дали са сменени старите водопроводни тръби, които са рискови за

здравето и водят до непрекъснати повреди?

Според Съюз на демократичните сили отговорът на всички тези въпроси е негативен.

Те са на мнение, че в огромна част от страната водата не става за пиянство макар изказванията на ВиК сдруженията. Много от потребителите обаче не могат да си разрешат да купуват минерална вода и са принудени да употребяват чешмяна.

Според партията това може да има рискови последици и припомня за случая с радиоактивната вода в Хасково.

" Проблемът с безводието не просто не е решен, а се е трансформирал в метод на живот, характерен на Средновековието, само че не и на европейска страна от 21 век ", безапелационни са от Съюз на демократичните сили.

Те акцентират, че старите тръби не се подменят, а течовете са за сметка на потребителите.

От партията напомнят, че съгласно статистика загубите на вода по ВиК системата са близо 60%, като тук-там със остарели етернитови тръби се губи доста повече.

" Водните сдружения трансферират загубите си на гърба на жителите, само че не влагат пари за възстановяване качеството на водата, заплашват здравето им и затрудняват бита им ", укоряват от Съюз на демократичните сили.

Те са на мнение, че проблемите ще се задълбочават и даже нарастването на цената на водата няма да ги позволи. Според тях това е, тъй като в бранша царува " цялостен безпорядък ", а ръководещите не извършват личната си Национална тактика за ръководство и развиване на водния бранш.

По тази причина от партията приканват да се направи разбор на рисковете за водоснабдяването и да се предложат ограничения за прекъсване на разхищението и за предварителна защита на бъдещи рецесии.

От Съюз на демократичните сили са уверени, че в случай че проблемите във водния бранш не престават да се подценяват, през идната година ще има съществени обществени и стопански последици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР