Заради повишеното търсене на продукцията му сопотският завод ВМЗ увеличи

...
Заради повишеното търсене на продукцията му сопотският завод ВМЗ увеличи
Коментари Харесай

Държавните военни заводи продължават да растат

Заради нарасналото търсене на продукцията му сопотският цех ВМЗ усили личния състав си и влага в нови машини

© Надежда Чипева Още по тематиката
Секторът продължава да пораства, усилват се и облагите и чиновниците на заводите в класацията
5 юли 2017
След като единствено преди две години фирмите от бранша бяха затънали в задължения и мъчно намираха с какво да платят на служащите си, през днешния ден производството бумти на цялостни обороти
9 юни 2017
Близо четири пъти са нарастнали приходите на водача ВМЗ през 2016 година
8 май 2017

Търговецът на специфична продукция " Кинтекс " отбелязва най-силен растеж на приходите за полугодието.
Държавните военни фабрики не престават да усъвършенстват резултатите си през първата половина на 2017 година И трите предприятия към Министерството на стопанската система, които директно се управляват от Държавната консолидационна компания (ДКК) - ВМЗ, " Кинтекс " и НИТИ, регистрират по-високи доходи и облаги, а редом с това се усилват и заетите в бранша. С това продължава почналата преди 2-3 години наклонност за възкръсване на бранша вследствие на увеличените поръчки. Основният мотор за това са военните спорове и превъоръжаване в райони, които са обичайни пазари за фирмите. Прогнозите за цялата година също са за напредък на бранша.

Сопотският колос

Най-голямото държавно сдружение в бранша - сопотският ВМЗ, покачва общите си доходи с над една трета през първата половина на годината, като растежът идва главно от приходите от продажби. Увеличението щеше да бъде даже по-голямо, в случай че не беше спадът с към 6 млн. лева в приходите от ремонтни услуги, както и загубата от малко над 1 млн. лева от курсови разлики.

Значително нарастване има и на разноските, главно за материали, което се дължи на по-големия размер поръчки. Към средата на годината оперативните разноски на компанията са в размер на 150.2 млн. лева по отношение на малко под 100 млн. лева за същия интервал на 2016 година Това, както и увеличените с към 8 млн. лева разноски за налози изяснява по-малкия растеж на чистата облага, в сравнение с приходите.

Предприятието създава противотанкови снаряди, ракети, боеприпаси, взриватели и така нататък, а главните му пазари са Близкият изток, Индия, Северна Африка, някогашните социалистически страни и някогашните руски републики, които употребяват оръжейни системи, за които ВМЗ прави муниции.

Увеличените поръчки са и повода за растежа в броя на служащите във ВМЗ. През първата половина на 2017 година в завода са работели приблизително 4578 служащи, до момента в който година по-рано броят им е бил 3631. Това е повишило и разноските за личен състав на компанията с 57% до малко над 35 млн. лева

Задълженията на компанията като цяло остават постоянни. Лек растеж до 130 млн. лева има при комерсиалните и други отговорности, което идва от дължими 12.6 млн. лева към притежателя ДКК. Дружеството има и банков заем от Първа капиталова банка на стойност 950 хиляди лева, с който са обезпечени заплащанията по издадени гаранции със период на деяние доникъде на 2020 година

Прогнозата на компанията за цялата година е добра, като се чака да бъдат изпълнени контракти за 600 млн. лева

Търговия във напредък

Търговецът на специфична продукция " Кинтекс " отбелязва най-силен растеж на приходите за полугодието, въпреки че размерите му като цяло са по-малки от тези на ВМЗ. Към края на второто тримесечие приходите от продажби на артикули на сдружението са в размер на 152.3 млн. лева по отношение на 49.6 млн. лева за същия интервал на предходната година, което е повече от тройно нарастване. Трябва да се регистрира, че в сумата влизат заплащанията по два контракта, изпълнени в края на предходната година - 15.9 млн. лева за Алжир и 22.2 млн. лева за Индия. Дори и да се изключи тази сума обаче, приходите отново са повече от двойни тази година.

Разходите на " Кинтекс " също нарастват тройно до близо 140 млн. лева Основната причина е по-високата себестойност на продадените артикули поради увеличените размери на продажби. Ръст обаче има и при чистата облага, която доближава 12.9 млн. лева Рентабилността на приходите от продажби към средата на годината е 9.39%, което е усъвършенстване по отношение на регистрираните 9.05% година по-рано.

Клиентите на компанията са в Алжир, Индия, Етиопия и Египет, където са били направени доставки през второто тримесечие на 2017 година В момента компанията приготвя нови предложения и взе участие в тръжни процедури за муниции и въоръжение от министерствата на защитата на Алжир и Индия. Извън тях обаче към този момент има и подписани контракти с министерствата на защитата на двете страни, по които доставките би трябвало да бъдат направени до края на годината. Според управлението на сдружението се чака " да бъде осъществен експорт на забележителна стойност ".

Основният финансов проблем на компанията остава дефицитът на свободен паричен запас. " Значителна част от средствата ни са блокирани за задатъци към производителите, както и за открити банкови гаранции и контрагаранции в интерес на комерсиалните ни контрагенти ", излиза наяве от разбора на управлението. Компанията финансира комерсиалната си активност с банкови заеми, като сега употребява незначителни заеми за оборотни средства в размер на 12 млн. евро от Банка ДСК и 10 млн. евро от държавната Българска банка за развиване, чийто падеж е през ноември тази година.

Нови артикули в Казанлък

Макар и много по-малко, казанлъшкото НИТИ, което създава главно учебно-тренировъчни средства и полицейски муниции, доста усъвършенства резултатите си през тази година. Приходите на сдружението нарастват до 1.6 млн. лева за полугодието от 934 хиляди лева за същия интервал на предходната година, като съвсем цялата сума е от продажба на артикули и услуги. От разбора на управлението излиза наяве, че с изключение на съществени за сдружението произведения продажбите включват и нови артикули.

Разходите също нарастват до 1.5 млн. лева, което се дължи на производството на повече по размер продукция. Печалбата на сдружението нараства три пъти и половина до 21 хиляди лева " Авионамс " е на загуба след отписани вземания
Пловдивското дружество за ремонт на авиотехника " Авионамс ", което стана благосъстоятелност на страната преди едвам три месеца, усилва приходите си седем пъти до 6.3 млн. лева В същото време доста се усилват и разноските за материали, външни услуги и личен състав. За полугодието сдружението излиза на загуба от 1.8 млн. лева, което е двойно по-слаб резултат от предходната година. Причината за това обаче са отписани вземания, излиза наяве от разбора на управлението. " Увеличението на отрицателния финансов резултат се дължи напълно на отписаните вземания от ТЦ ИМЕ ВЕСТ в размер на 2.4 млн. лева ", написа там. Резултатът от нормалната активност за интервала (без финансова дейност) е облага в размер на 637 хиляди лева при регистрирана загуба от 1 млн. лева към средата на 2016 година
Дейността и финансовите резултати на компанията значително ще зависят от взаимоотношенията с КТБ, както и от обезпечаването на оборотно финансиране за осъществяване на контракта с NSPA за ремонт на вертолети. За осъществяването на плана в цялостен размер се изискват характерни спомагателни вложения в основни размери, излиза наяве от разбора за активността.
Финансови резултати (млн. лева.) Н1 2016Н1 2017ПромянаВМЗ Приходи172.5233.735.5%Нетна печалба70.373.44.4% Кинтекс Приходи49.7152.4206.6%Нетна печалба412.9222.5% Авионамс Приходи0.96.3600.0%Нетна печалба/загуба-0.9-1.8100.0% НИТИ Приходи0.91.677.8%Нетна печалба0.0060.021250.0%
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР