Заради потвърден първи случай на заразени с АЧС диви прасета

...
Заради потвърден първи случай на заразени с АЧС диви прасета
Коментари Харесай

Ограничен достъп в четири населени места заради африканска чума

Заради доказан първи случай на инфектирани с АЧС диви свине на територията на община Сандански лимитират за най-малко месец достъпa в ловностопанските територии на ЛС " Сокол 1920 " в Ласкарево, Мелник, Склаве и Хотово. Това оповестиха за БНР след съвещание на Областна епизоотична комисия Благоевград.

На 200 кв. км. към установения случай е избрана инфектирана зона.

" Забранява се достъпа и придвижването на физически лица, попадащи в инфектираната зона. Забранява се достъпа в ловно-стопанските територии, избрани от Изпълнителната организация по горите, в спомагателна заповед. Достъпът, престоят и прекосяването в посочените региони се позволява единствено на чиновници от Изпълнителната организация по горите, РДГ-Благоевград, ЮЗДП-Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РУ-Сандански, ОДБХ-Благоевград, Пожарна сигурност - Благоевград и Сандански, във връзка осъществяване на служебните им отговорности и използване на ограниченията за очистване на заболяването при съблюдаване на ограничения за биосигурност ", сподели доктор Михаил Бащавелов от Комисията.

В неразрешените територии неотложни действия на лица, които нямат отношение към използване на ограниченията за попречване на болестта и ликвидирането на заболяването, могат да се правят единствено след координиране и позволение на Областната епизоотична комисия и под контрола на ДГС-Сандански. При неспазване на заповедта, нарушителите подлежат на санкциониране.

" Инфектираната зона ще бъде обозначена със забранителни табели, чиновниците са предизвестени, вкарва се биосигурност на колите и чиновниците, които ще влизат в региона при осъществяване на директните им отговорности. Забраната няма да попречи на снабдяването на популацията с дърва за огрев ", акцентира инж. Дамян Дамянов - шеф на Югозападното държавно дружество.

" С ловците нямаме проблем, демонстрират дисциплина. Една от главните задания е посредством ловуване да бъде понижена числеността на популацията на дивите свине. Нашата задача е да убедим хората, че всяка отстреляна дива свиня би трябвало правилно да бъде обработена и пробите да се дават на ветеринарните управляващи ", сподели още инж. Дамянов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР