Заради пожара, унищожил част от покривната конструкция на сградата на

...
Заради пожара, унищожил част от покривната конструкция на сградата на
Коментари Харесай

Министър Банов спешно замина за Русе заради пожара на Държавната опера

Заради пожара, унищожил част от покривната структура на постройката на Държавната опера в Русе, министърът на културата Боил Банов незабавно е отпътувал за крайдунавския град.

Сигналът за пожара е подаден след 15.30 часа, в понеделник, 6 юли. Според първичната информация покривната структура на постройката се е запалила при ремонтни действия. При случая няма потърпевши. За двамата служащи, които сега на случая са били на покрива, са били изпратени коли за спешна помощ. Четири противопожарни коли са гасили огъня.

Министърът на културата чака позволение от способените органи за оглед на вредите, нанесени от огъня. Заедно с шефа на Русенската опера Иван Кюркчиев и със заместник-министъра на културата Румен Димитров, който също отпътува за Русе незабавно след първите информации за пожара, министър Боил Банов ще разиска опциите за възобновяване на културния институт.

Сградата на операта в Русе е монумент на културата с национално значение. Тя е издигната като църковен салон към катедралния храм "Св. Троица " по план на арх. Христо Христов през 1934 година. Средствата за нейното създаване са били събирани от църквата. В нея са били проведени музикални вечери, изнасяни са беседи. След 1944 година църковният салон е национализиран и в него се прави преустрояване, с цел да може да бъде употребен за оперен спектакъл. Той е възложен на новоучредената Русенска опера, която отбелязва събитието с премиера на първия си театър в него. Това става на 27 ноември 1949 година, а постановката е операта "Травиата “ от Джузепе Верди, под диригентството на маестро Константин Илиев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР