Заради по-високия акциз, гласуван от парламента в края на миналата

...
Заради по-високия акциз, гласуван от парламента в края на миналата
Коментари Харесай

Пушачите да му мислят - ето с колко ще поскъпнат цигарите съвсем скоро

Заради по-високия данък, гласуван от Народното събрание в края на предходната година, цигарите нарастват с 20-30 ст. Това излиза наяве от обществения указател на цените на тютюневите произведения, оповестява " Телеграф ".

В Агенция „ Митници “ са подадени 130 заявки за вписване на нови цени. Част от новите цени към този момент са оповестени в регистъра.

Така излиза наяве, че доста от цигарите ще стигнат цена от 6 лв. на кутия. Някои от по-скъпите марки скачат с 30 ст. и стават по 6,50 лв..

Облагане

За първи път течният никотин за електронните цигари ще се полза с данък. Производителите и търговците ще облепят шишенцата с бандерол, а новите цени ще станат ясни напълно скоро.

Новият по-висок данък влезе в действие от 1 март. На пазара обаче към момента се оферират тютюневи произведения на старите по-ниски цени.

Календар

До повишаването се стигна, откакто Народното събрание одобри 4-годишен акцизен календар за тютюневите произведения. Първата стъпка бе планувана да влезе в действие точно от 1 март тази година. Променя се както пропорционалният данък, който е % от продажната цена, по този начин и ставката, която е на брой цигари.

Следващото покачване на акциза е планувано за 1 януари 2024 година После ще има още два скока – от 1 януари 2025 година и от 1 януари 2026 година

Освен за цигарите покачване е планувано и за нагреваемите тютюневи произведения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР