Заради по-високите цени на тока и газа, които предизвикаха енергийна

...
Заради по-високите цени на тока и газа, които предизвикаха енергийна
Коментари Харесай

Депутатите създадоха енергийна комисия заради по-високите цени на тока и газа

Заради по-високите цени на тока и газа, които провокираха енергийна рецесия, депутатите сътвориха специфична комисия.

Със 163 гласа " за ", 49 " срещу " и 7 въздържали се, депутатите одобриха основаването на Временна комисия за въпросите с енергийната рецесия и предложение за справяне с нея.

Идеята пристигна от парламентарната група на " Продължаваме Промяната " и планът на решение беше включен като трета точка в дневния ред за съвещанието на Народно събрание в сряда.

Твърди дълги диспути провокираха разногласията за това дали да я има, или да я няма.

Спорът първо беше към името на комисията. От опозицията ГЕРБ обявиха, че енергийна рецесия няма, откакто има доставки и споделиха, че в този спор не може да не стане дума за цената на тока. А цената на тока се дефинира от КЕВР.

Размениха се реплики кой е отговорен за тази обстановка за цените на тока.

Повечето политически обединения се сплотиха към това, че въпреки всичко спор в Народното събрание би трябвало да има при сходна рецесия.

Ето част от дебатите

" Меко казано, това звучи мощно притеснително и аз не знам по какъв начин по този начин българският народ, като види с какво се занимаваме, по какъв начин ще реагира, ще реши, че в действителност има енергийна рецесия в България. Енергийна рецесия има тогава, когато има проблем с доставките на енергийни запаси, няма информация да има проблем с доставката на електрическа сила или с доставката на природен газ. За каква енергийна рецесия приказваме? Ако приказваме за цените на енергийните запаси, това е напълно различен въпрос и в България към момента има самостоятелни органи, които работят и които се произнасят по тази тематика. Няма по какъв начин българският парламент да изземва функционалностите на КЕВР. Това е самостоятелен орган ", счита Теменужка Петкова, ГЕРБ.

" Радвам се на интереса към точка 3 от нашия дневен ред, макар, че съм комплициран от концепцията, че няма енергийна рецесия, в случай, че имаме следващо предложение за повишение на цените на тока от самостоятелния регулатор. Прекрасен е ползата към този подиум, най-високият подиум в страната, само че в последните години всички знаем, че страната е превзета. Избират се самостоятелни сякаш самостоятелни органи от изцяло подвластната до преди няколко месеца законодателна власт ", сподели Атанас Михнев, " Продължаваме промяната "

" Аз не мога да схвана какъв е този безумен отпор да има краткотрайна комисия. Ако не бяхме губили парламентарното време към този момент щеше да е гласувана тази комисия и в утрешния ден или по най-бързия метод тази комисия да каже каква е действителната обстановка, сподели Борислав Гуцанов, " Българска социалистическа партия за България ".

" Целта, съгласно мен, на основаването на тази краткотрайна парламентарна анкетна комисия е да се трансферира отговорността на Министерски съвет върху Народно събрание ", сподели Хасан Адемов, Движение за права и свободи

" Ето, това аз чакам да чуя от тази комисия. Кой какви ползи пази в структурите на енергийната система, изключвайки КЕВР, това е задачата на тази комисия и колкото и часа тук да спорите комисията ще я има и ще бъде гласувана и ще я подкрепим ", сподели Ивайло Христов, " ИТН ".

" Ще подкрепим нейното основаване, тъй като в действителност обстановката с цената на тока е извънредно сериозна, отразява се на жителите, на бизнесмените и в този смисъл е хубаво да опитаме да намерим съответни решения, сподели Христо Иванов, " Демократична България ".

" Възраждане " поддържа основаването на тази парламентарна комисия, тъй като считаме, че по този въпрос би трябвало да се приказва и тук несъмнено от най-важната естрада в страната ", сподели Костадин Костадинов, " Възраждане ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР