Заради пандемията сериозна част от сезонните работници българи може да

...
Заради пандемията сериозна част от сезонните работници българи може да
Коментари Харесай

Ето защо сега най-лесно може да си намерите работа

Заради пандемията сериозна част от сезонните служащи българи може да не заминат или пък да се завърнат. От това българската стопанска система и бизнес могат да завоюват и в този момент е идеалният миг бизнесът да притегли служащи.

Това предложи икономистът от ИПИ Лъчезар Богданов в студиото на Нова телевизия.

Доходът от емигрантите е над 2 милиарда евро за година, който е значим сериозен паричен поток към българската стопанска система.

Според Богданов не може да се чака обаче забележителна част от трайно открилите се на работа в чужбина да се завърнат.

Българската стопанска система се оправя добре с провокациите на рецесията, макар че има отсрочване на огромни покупки и на по-сериозни вложения се чакат.

Лъчезар Богданов сложи акцент върху нездравословната настройка за харченето на европейски пари.

1/3 са изгубените работни места в промишлеността, от които 2/3 са в туризма. Въпросът е какво става с туристическия отрасъл, изясни Лъчезар Богданов, а този отрасъл доста ще се трансформира.

Той акцентира, че в международен и европейски проект доста неща ще се трансформират - да вземем за пример зависимостта от Китай или наемането на подизпълнители в хранителната индустрия в Германия.

Така трудовият пазар ще се промени и може да се окаже, че не вносът на служащи, а изнасянето на производството в тези страни, от които се наемат всеобщо служащи, ще е по-изгодно.

България да се възползва мъдро от тези нови условия, предложи Богданов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР