Заради пандемията от коронавирус културните институти в цялата страна бяха

...
Заради пандемията от коронавирус културните институти в цялата страна бяха
Коментари Харесай

Васил Василев: По време на пандемия изкуството дава надежда за живот

Заради пандемията от ковид културните институти в цялата страна бяха затворени.

От Novapress потърсиха шефа на плевенския Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ Васил Василев за коментар по този и други въпроси.

- Г-н Василев, поради ковид спектаклите на всички театрални изкуства спуснаха завеса за незнаен интервал. При изискване че бюджетите им се пресмятат на база брой продадени билети, има ли решение, тъй че да не се стигне до банкрути?

- В края на 2019 година беше изменен Закона за протекция и развиване на културата в частта си финансиране на държавни културни институти в региона на театралните изкуства, бяха наложени редица нови правила които дадоха рамка на бюджета да не бъде надвишаван с повече от 5 % на регистриран интервал, само че за жалост не се вникна деликатно в главния проблем – по какъв начин се образува бюджета, на каква база и каква е правната норма на “прогнозния бюджет в частта дотация “.

Да, в региона на театралните изкуства според настоящото законодателство държавните културни институти нямат обезпечен най-малко на дотацията, която те получават по тази причина, че организират културната политика на страната в региона на театралното и музикално изкуство.

Те заработват средствата си въз основата на осъществения доход и по този пазарен метод образуват бюджетите си т.е. предплатено се финансират при започване на годината, с цел да ги върнат в края.
Ако незабавно не се промени мисленето, в случай че не се вникне в човешкия фактор, който основава изкуството и не се вземат ограничения за неговото развиване, ние освен ще стигнем до банкрути, само че ще стартираме да се лишаваме от професионалната форма на осъществяване на театри, опери, оперети и филхармонии.

- В средата на март уредници на културни събития и други заети в бранша изпратиха писмо до министъра на културата Банов и вицепремиера Дончев за поддръжка и финансова помощ, с цел да оцелеят в рецесията. Какъв е отговорът?

- Не знам какъв е отговорът. Живеем в една необикновена конюнктура, която е сведена до оцеляване и се мисли за един доста къс времеви откъслек – през днешния ден. Не е инцидентно, че в другите страни се подхожда съгласно потребностите на народа им. Едните изкупиха тоалетната хартия, другите претъпкаха книжарниците с цел да се запасят с книги, а на трети им направиха шоупрограми под формата на брифинги.

Но ние би трябвало да си дадем по-голям времеви диапазон – въпреки всичко сме с хилядолетна история и би трябвало да мислим в такава вероятност.
Колегите зададоха един прикрит въпрос към ръководещите и той е: “Има ли Република България нужда от национална просвета и какво ще направи, с цел да се запази? “. Няма частна просвета – културата е народен приоритет, детайл от образуването на една нация и част от нейната национална сигурност.

Затова би трябвало да бъдат признати препоръчаните ограничения от сътрудниците в самостоятелния и частен бранш, които в естествени времена не са разчитали на поддръжка от страната. Но тези ограничения да не бъдат спешни, а метод към нов модел и основаване на правила и правила за битие на частния бранш и свободния актьор. Това би разрешило на страната да направи една цялостна промяна в основаването и съхранението на културното ни многообразие.

- Културата през днешния ден заема ли уместно място в държавната политика, като значим съставен елемент на публичното развиване?

- Културата влага сега в обществото. Създателите на изкуство в България изнемогват в своето съществуване в което са сложени в условия да оцеляват. Цивилизационния избор на човечеството е културата и вложенията в нея основават условия за развиване на човешкия капитал и културното завещание на нацията. Ние надали в миналото сме си представяли, че опазването на здравето ни няма да бъде квалифицирано за попречване на една пандемия.

Днес светът е западнал – празни улици, боязън и само изкуството със своите многообразни форми дава вяра за живот. И още веднъж ще се върна към смяната на мисленето и връщане към корените ни. Ние сме наследници на една духовно извисена и културна нация, която е в основата на европейския подем. Именно затова през днешния ден имаме неповторим късмет да се възродим, само че за това са нужни съществени вложения.

*Източник: https://novapress.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР