Заради пандемията от коронавирус консумацията на месо в световен може

...
Заради пандемията от коронавирус консумацията на месо в световен може
Коментари Харесай

Ще доведе ли пандемията до трайна трансформация на месната индустрия?

Заради пандемията от ковид потреблението на месо в международен може да падне до най-ниското си равнище от десетилетие.  Потреблението на месо на глава от популацията е на път да се свие с 3% през 2020 година до най-ниското ниво от 2011 година насам, сочат данни на Организация на обединените нации. Същевременно с това анализатори от разнообразни точки на планетата предвиждат спад на търсенето освен на самостоятелна база, само че и на районна.

Това е много трагичен сюжети за промишленост, която през последните години записва постоянен напредък, още повече, като се има поради обстоятелството, че тези промени се следят във всеки водещ пазар, в това число и Съединени американски щати, където потреблението на месо на глава от популацията няма да се върне на равнищата от преди пандемията до 2025 година в оптимистичния за промишлеността сюжети, написа Блумбърг.

Има редица фактори, които способстват за тази промяна. Икономическата рецесия, породена от ковид, кара хората да харчат по-малко, в това число и за хранителни артикули. На доста места заведенията за хранене към момента не са отворили порти, а там, където работят, клиентите са по-малко от нормалното. Проблемите с производството, като експлоадирането на огнища на COVID-19 в кланици, също водят до по-ниско предложение на скотски артикули.

Природозащитниците от години насочат апели за понижаване на потреблението на месо. Според някои данни земеделието способства за по-голям дял от излъчванията на парникови газове в международен мащаб от транспортния бранш, най-много поради отглеждането на животни. Месната и млечната промишленост дават отговор за до 18% от всички излъчвания на парникови газове вследствие на човешка активност.

Това, което следва да разберем, е какъв брой трайна и дълбока ще бъде смяната, породена от ковид. Ако потребителите свикнат да ядат по-малко месо в изискванията на пандемия, това ще докара ли до смяна на метода на хранене на хората след края на пандемията?

Има признаци за структурни промени, в това число и растящата известност на диетите, основани на растителни артикули. Големият брой случаи на всеобщо заразяване с COVID-19 в кланици и фабрики за месопреработка в страни като Съединени американски щати, Бразилия и Германия, слага на напред във времето неприятните условия, на които са подложени доста от работещите в промишлеността.

Същевременно с това доста хора привикнаха да готвят по-често у дома – табиет, който може да се резервира и след пандемията. Около 2,2 млн. ресторанта в международен мащаб може да затворят порти вечно съгласно оценка на Aaron Allen & Associates. Това ще бъде голям удар за месната промишленост, защото 50% от всичкото ползване на месо в Съединени американски щати се прави отвън дома, сочат данни на Boston Consulting Group.

Все още обаче има късмет, въпреки и дребен, потреблението на месо в международен мащаб да нарасне тази година. Това се дължи на обстоятелството, че популацията на планетата пораства с по-бързи темпове от производството на месо. Въпреки това, понижението на потреблението на глава от популацията може да бъде повратна точка за цялата промишленост.

Европа

В Европейският съюз потреблението на свинско месо се чака да падне до седемгодишно дъно през 2020 година, като сходен резултат ще се следи и при потреблението на говеждо и пилшеко месо, предвиждат от министерство на земеделието на Съединени американски щати. Пандемията засегна блока в миг, когато търсенето на месо към този момент бе тръгнало надолу на фона на възходящата социална угриженост обвързвана с опазването на околната среда и с хуманното отношение към животните.  Според изследване на земеделското министерство от месец май, единствено 26% от германците ядат месо всекидневно. През 2015 година това се е отнасяло за 34% от интервюираните.

Китай

Консумацията на свинско месо в Китай тази година може да се намали с към 35% по отношение на естествените равнища, защото преди рецесията с COVID-19 страната бе наранена тежко от зараза от африканска чума по свинете(АЧС). Азиатската страна дава отговор за 40% от международното търсене на свинско месо. Вносът на месо в страната, който оказа помощ за отплата на недостига в локалните ферми, най-вероятно е достигнал пика си през първата половина на годината, разяснява Пан Ченджун от Rabobank. „ Световните доставки ще бъдат белязани от неустановеност до края на годината “, прибавя тя.

Съединени американски щати

През последните години американските животновъди разшириха доста стадата си в очакване на взрив на търсенето на говеждо в Китай, където цените на свинското скочиха забележителното поради проблемите на страната с АЧС. Макар че доставките в реалност набъбнаха, резултатите надалеч не са това, на което се надяваха производителите.

Сега, когато търсенето на месо върви надолу както в страната, по този начин и по целия свят, американските фермери може да бъдат изправени пред доста сложна обстановка. Проблемите в ресторантьорския бизнес играят водеща роля в този призрачен сюжети, споделя Уил Сойър от CoBank ACB.

„ Прекъсването на питателните услуги в международен мащаб нанесе огромни вреди за месната промишленост, без значение дали става въпрос за експорт или за вътрешно ползване “, разяснява той.

„ Днес, а най-вероятно и през идващите 12 месеца, изискванията са такива, че предлагането на месо, освен в Съединени американски щати, само че и евентуално в световен мащаб, надвишава търсенето “, споделя още Сойър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР