Заради пандемията от COVID-19 светът се нуждае от глобален режим

...
Заради пандемията от COVID-19 светът се нуждае от глобален режим
Коментари Харесай

Гутериш: Коронавирусът е единственият победител от конфликтите по света

Заради пандемията от COVID-19 светът се нуждае от " световен режим на прекъсване на огъня за потушаване на " горещите " спорове " и от това да се направи " всичко допустимо за отбягване на нова Студена война ".

Това съобщи през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш при откриването общополитическите диспути в Общото заседание на международната организация, съобщи Франс прес. По думите му " има единствено един победител от споровете по време на пандемия: самият вирус ", съобщи Асошиейтед прес.

" Движим се в доста рискова посока ", сподели Гутериш и жигосах възходящата китайско-американска омраза, предава Българска телеграфна агенция.

" Нашият свят не може да си разреши бъдеще, в което двете най-големи стопански сили да разделят планетата и по този метод да провокират огромен раздор, след който всяка от тези сили ще има свои лични търговски и финансови правила, интернет и запаси за изкуствен интелект ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации при започване на общополитическите диспути на високо ниво от 75-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Гутериш предизвести, че " софтуерното и икономическото делене неизбежно рискуват да доведат до геополитически и военни разделения ". " Трябва да избегнем това непременно ", сподели той, представен от ТАСС.

Гутериш изрично осъди желанието на някои страни да се снабдят с ваксини против ковид единствено за лична приложимост.

Такъв " ваксинен шовинизъм " е освен неправдив, само че и жертван на неуспех ". " Никой от нас няма да бъде в сигурност, до момента в който всички не бъдем в сигурност ", добави той.

В продължение на седмица водачите на 193 страни, включително Съединени американски щати и Китай, ще създадат изказвания на форума на Организация на обединените нации, който тази година е проведен виртуално поради пандемията.

Гутериш приказва през днешния ден в съвсем празната зала на Общото заседание в Ню Йорк. Световните водачи ще създадат обръщенията си в авансово записани на видео речи, означи ДПА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР