Заради пандемията и нетипичната за страната ситуация на карантина горещият

...
Заради пандемията и нетипичната за страната ситуация на карантина горещият
Коментари Харесай

Студенти по психология консултират самотните и объркани българи

 Заради пандемията и нетипичната за страната обстановка на карантина горещият телефон на общественото министерство прегря. За да смогнат с позвъняванията, от няколко дни са пуснали нова линия, на която студенти по логика на психиката дават препоръки на възрастните и на хората с увреждания.

" Паниката срутва имунитета повече от всеки един вирус. Ако кажеш доста пъти на човек да не се паникьосва, той ще го направи ", изясни преди няколко дни пред " Нова " престъпният психолог Тодор Тодоров.

Заради същата тази суматоха горещият телефон в Колцентъра на общественото министерство не стопира да звъни, а въпросите са хиляди - от това какво да вършат хора, останали без работа, до това по какъв начин да се оправят със самотата на изолацията.

" За предходната седмица са над 2900 позвъняванията за петте дни в работното време на колцентъра ", изясни Адриана Стоименова, зам.-министър на труда и обществената политика.

Обаждат се всевъзможни хора, на всякаква възраст – останали без работа, останали без поддръжка от близки, както и такива, получили мощни паник офанзиви. Заради всичко това от министерството са в подготвеност да пренасочат още чиновници, които да дават отговор на всички в потребност. А те – не стопират да звънят.

В колцентъра е и Десислава Коцева - магистър по клинична логика на психиката в Софийския университет " Свети Климент Охридски ". Тя изяснява, че в нетипична и непозната обстановка като тази, стресът и суматохата бързо обземат съзнанието.

" Смятам, че е доста потребно, изключително за самотни възрастни хора и мъчно преносими, които имат потребност, да поговорят с някой в подобен миг. Това е мотивацията ми да бъда тук ", изяснява Десислава Коцева.

На прилежащото бюро също е студентка по клинична логика на психиката. Признава, че се опасява от пандемията, само че е учила по какъв начин да се оправя със страха.

" Ние сме психолози и считаме, че сме задоволително добре готови, с цел да можем да вдигнем телефона и да успокоим индивида, който е решил, че би трябвало да се обади и да потърси помощ ", изяснява Стефани Николова.

От заран в 09:00 до 17:00 часа двете доброволки съветват всеки, който изиска психическа помощ. Останалите, които се интересуват от правни въпроси, се трансферират на останалите чиновници в колцентъра, които знаят Законите наизуст и също сполучливо съумяват да съветват.

" Също по този начин е значимо да отбележим, че е направена съгласуваност с телефон 112, в случаи когато имаме сигнали за закононарушения, битови контузии и по-сериозни случаи от медицински темперамент, поддържаме връзка с сътрудниците и жителите ще получат навременна помощ ", изясни зам.-социалният министър Адриана Стоименова.

Колцентърът на общественото министерство ще продължи да дава и настояща информация за въведените ограничения в обществената сфера до края на изключителното състояние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР