Заради открит труп на диво прасе, заразено с африканска чума,

...
Заради открит труп на диво прасе, заразено с африканска чума,
Коментари Харесай

Нов случай на чума по свинете край Велинград отменя събора в Юндола

Заради открит мъртвец на диво прасе, инфектирано с африканска чума, край Велинград се анулира събора в Юндола, който трябваше да се състои на 25 август. Това заяви регионалният шеф на Пазарджик Стефан Мирев след съвещание на общинската епизоотична комисия във вторник.

Това е вторият случай на открито мъртво диво прасе, притежател на вируса, в района. Той е засечен в Държавното горско стопанство " Алабак ". Преди седмица бяха открити трупни елементи от болно диво прасе в Държавно горско стопанство " Чепино ".

Лабораторният резултат потвърждаващ болестта е от понеделник, като пробите са от открито преди дни животно в напреднало разлагане. Предстои шефът на Районна дирекция по горите да издаде заповед за ограничение на достъпа до инфектираната зона.

Заради болестта върху територия от 200 квадратни километра с радиус 8 км се не разрешават дърводобивът, брането на гъби, билки, туризмът. Ще бъде анулиран и обичайният събор в с. Юндола, защото регионът попада в инфектираната зона, уточни още Стефан Мирев.

Той напомни, че инспекциите за съществуването на свине от “задния двор “ би трябвало да приключат на следващия ден, като допусна, че установеният от инспекторите брой ще бъде най-малко два пъти по-голям от декларирания от притежателите – едвам 1500. Съставени са и два акта за административно нарушаване за отвод на стопани да позволен ветеринарните органи до съответните обекти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР