Заради отделни българи, които понякога взимат болнични, за да си

...
Заради отделни българи, които понякога взимат болнични, за да си
Коментари Харесай

Българинът мами държавата. А държавата не го ли мами?

Заради обособени българи, които от време на време взимат болнични, с цел да си слеят празниците в дребна отпуска, тези дни министърът на финансите стигна до обобщението, че " българинът не е подготвен на взаимност, тъй като гледа на страната като на непознато тяло " и има " предпочитание да я измами ".

Чувствата са взаимни

Министърът е умел по въпросите на солидарността - както се разбра наскоро, години наред живее гратис в първокласен апартамент на своите кръстници предприемачи, показали взаимност със фамилията му след пернишкото земетресение. Но за другото не е напълно прав. Да, мнозина българи в действителност не възприемат страната като своя и при случай са склонни да я мамят - явлението е остаряло и добре разказано в класическата литература. Но не се дължи единствено на народопсихологията (която, съгласно министъра, не се е трансформирала през годините). Дължи се и на дълбока реципрочност - страната (или по-точно тези, които по стичане на събитията я олицетворяват) постоянно гледа на популацията като на скучен нахалник. И в случай че се постанова, не се колебае да го лъже и мами. (В това отношение и тя не се е трансформирала кой знае какъв брой.) Примерите са изобилни. Ето два от последните дни.

Болничните

За първия към този момент стана дума. За да реши казуса с (предполагаемо) мнимите заболели по празниците, страната се закани да спре заплащането на първия ден от болничните. Тоест, да накаже целогодишно и " солидарно " всички. Включително болшинството съзнателни жители, които почтително си заплащат съответните осигуровки, без да мамят никого.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР