Заради отчитане на неизвършена дейност Здравната каса е прекратила договора

...
Заради отчитане на неизвършена дейност Здравната каса е прекратила договора
Коментари Харесай

Здравната каза в Русе прекрати договор с лекар, отчел неизвършена дейност

Заради отчитане на неизвършена активност Здравната каса е прекратила контракта си с русенски лекар-специалист. Сигналът е получен от жител, който е разкрил несъответствието в електронното си здравно досие. Едва 1% от хората в региона обаче са поискали неповторим код за достъп.

Русе

Електронни здравни досиета имат всички българи. В тях се вписват прегледите и операциите, осъществени по здравна каса от персоналния доктор, експерт, стоматолог или лаборатория. И точно посредством електронното си досие русенец е открил, че касата е била източена за негова сметка.
Калоян Копчев – шеф на Районната здравноосигурителна каса в Русе: Пациент поглежда електронното си здравно досие, там вижда, че има регистриран обзор. Той споделя – аз не познавам тоя доктор, не съм го посещавал и по този начин ние констатирахме това нарушаване. Отчетена неизвършена активност от експерт и сме му прекратили контракта според нормативната уредба.
В Русенска област едвам 3 хиляди души са се възползвали от опцията да се снабдят с неповторим код за достъп, макар че се получава гратис. Оказва се, че множеството хора дори и не знаят за това. Адвокат Пламен Христозов пък е песимистичен, че с тях системата ще стане по-ефективна, тъй като в досиетата се вписват единствено диагнози, проучвания, само че не и резултатите от тях или изписаните медикаменти. Според него от дълго време към този момент е трябвало да бъдат въведени електронните здравни карти.
Пламен Христозов, юрист: Като няма човек електронна карта защо му е това електронно досие, откакто би трябвало всичко да се вкарва на ръка? И какво е въведено на ръка и какво не е въведено… А като имаш електронна здравна карта, където и да посетиш, с тази карта се идентифицираш и към този момент всичко, което се прави, се вкарва в нея и си проличава.
От Здравната каса споделиха, че русенци рядко подават сигнали и установените с помощта на техни тъжби нарушавания се броят на пръсти. Миналата година са направени 941 инспекции, като в 90% от случаите има открити нарушавания. Наложените наказания са за 51 хиляди лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР