Заради обявяване на независимост, войни, правителствени решения или езикови бариери

...
Заради обявяване на независимост, войни, правителствени решения или езикови бариери
Коментари Харесай

Кои държави смениха имената си и защо го направиха?

Заради оповестяване на самостоятелност, войни, държавни решения или езикови бариери някои страни просто вземат решение да сменят имената си. В някои случаи това е станало преди доста години, а в други сме очевидци на такива промени, к акто беше с Чехия или Северна Македония. 

Кои страни смениха имената си и за какво го направиха? Вижте в канала във vbox7:

Цейлон става Шри Ланка

Когато португалците идват в региона, те го назовават Сейлао, който по-късно е прочетено на британски като Цейлон. Въпреки че от средата на 20-и век страната сменя името си, името Цейлон попада в държавни документи до 2011 година, когато е заличено изцяло.
               

A post shared by (@explorerssrilanka) on Mar 30, 2020 at 9:58pm PDT

Алто Волта става Буркина Фасо

За да отпразнува 20-та годишнина от своята самостоятелност, република Алто Волта сменя името си с Буркина Фасо, което на локален език значи " земя на същински мъже " . Това се случва през 1984 година, като се сменят още знамето и химна.
               

A post shared by (@idlonews) on Mar 31, 2020 at 2:16am PDT

Бурма става Мианмар

Промяната идва през 1989 година, като опит на ръководещите да запазят локалния езин - мианма. Решението не било признато от всички с възторг. Затова в доста елементи на света, най-вече в Азия, споделят на Мианмар към момента Бурма.
               

A post shared by (@_southeastasia) on Mar 30, 2020 at 11:00am PDT

Чешката република става Чехия

На български смяна на процедура няма, само че през 2016 година, с цел да улесни компании, спортни тимове и събития, както и останалата част на света, Чехия взема решение да редуцира формалното си име и става Чехия.
               

A post shared by (@pragueworld) on Mar 30, 2020 at 11:20am PDT

Свазиланд става Есватини

Малката страна се намира в Южна Африка. Сменя името си през април 2018 година Промяната не изненадва локалните поданици, тъй като по този начин или другояче употребяват Есватини за име на родината си. Това в превод значи " земята на свазите " . Освен това името Свазиланд (Swaziland) постоянно се бъркало с това на Швейцария на британски - Switzerland.
               

A post shared by (@aurelie_abeauty) on Mar 31, 2020 at 1:10am PDT

Държавите най-често сменят имената си, с цел да се приближат оптимално доста до националната еднаквост на жителите ѝ. Цената за това обаче не е по никакъв начин ниска. Става въпрос за милиони долари или еквивалентите им в локални валути. И колкото по-голяма е страната, толкоз по-висока е и цената. При Есватини става въпрос за 6 млн. $. При Чехия пък единствено акцията в областта на туризма е коствала 40 млн. $.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР