Заради обявеното от Ердоган изгонване на 10 посланициЗападни дипломати подкрепиха

...
Заради обявеното от Ердоган изгонване на 10 посланициЗападни дипломати подкрепиха
Коментари Харесай

Вашингтон настоява за разяснения от Анкара

Заради оповестеното от Ердоган изпъждане на 10 посланици
Западни дипломати поддържаха задържан деятел

Държавният департамент на Съединени американски щати чака Анкара да обясни решението на турския президент Реджеп Ердоган да разгласи за личност нонграта 10 посланици, измежду които на Съединени американски щати, Германия и Франция, откакто те приканиха за освобождението на правозащитника Осман Кавала. Това се споделя в изказване на US дипломатическото ведомство.

То пристигна часове след тирада на Ердоган в събота на протест в град Ескишехир. “Дадох нужната заповед на нашето Външно министерство и споделих какво да се прави: Тези 10 посланици би трябвало да бъдат оповестени за личност нон грата. Те би трябвало или да познават и схващат Турция или да я напуснат”, отсече Ердоган и провокира бурни аплодисменти.

Нареждането му се отнася до посланиците на Франция, Германия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Съединени американски щати, Канада и Нова Зеландия. Всички те излязоха с обща позиция с гледище на обективен излаз от процеса против Кавала и приканиха за освобождението му. В отговор Анкара упрекна дипломатите в интервенция в правосъдната система на страната. Кавала е упрекнат в шпионаж и опит да бъде свалено държавното управление по време на провалилия се пуч през 2016 година


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР