Заради обявеното извънредно положение София въведе безплатно паркиране в синята

...
Заради обявеното извънредно положение София въведе безплатно паркиране в синята
Коментари Харесай

Безплатно паркиране в синя и зелена зона, за да не се ползва градски транспорт

Заради оповестеното изключително състояние София вкара гратис паркиране в синята и зелена зона до 29-ти март. Очакванията са да няма скупчвания, откакто множеството хора работят от у дома

© Велко Ангелов Заради изключителното състояние с разпространяването на ковид почасово платено паркиране в " синя " и " зелена " зона в София ще бъде анулирано от 17 до 29 март. Мярката е призната през днешния ден от оперативния щаб на столицата по предложение на кмета Йорданка Фандъкова.

Платеното паркиране в Стара Загора, Варна и Плевен също ще е анулирано краткотрайно, оповестиха от кметствата. Целта е да се обезпечат условия за по-голяма обществена отдалеченост, като част от ограниченията за преодоляване на разпространяването на Covid-19.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник От една страна мярката наподобява навременна откакто множеството компании ограничиха чиновниците си да идват до офисите с градския превоз - хората ще могат да пътуват с колите си до работа. От друга обаче има опасения за скупчването на доста коли, компликации с паркирането и безпорядък за живеещите в центъра. Освен това краткотрайното закриване на платеното паркиране би трябвало да се преглежда и като мярка за предварителна защита на стотиците чиновници, които продават талони по улиците и непрекъснато са изложени на риск от болест. Картите за пътешестване в градския превоз на хора с увреждания, които изтичат до 29 март, автоматизирано ще бъдат удължени без да е належащо отиване до пункт на ЦГМ, написа още Фандъкова във Фейсбук.

Промяната

В случай на огромно натоварване и липса на ред, ще бъдат направени спомагателни промени, а екипи на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) ще наблюдават за натоварването, разгласи кметът на София. По този метод те ще продължат да извършват отговорностите си, само че с нужната екипировка, показаха от пресцентъра на общината. От ЦГМ пък разясниха, че към момента се разисква дали ще бъдат изплащани постоянните заплати на чиновниците, следящи за контрола, или ще излязат в отпуска да вземем за пример.

Вариант за разреждане на градския превоз поради лимитираното придвижване също попада в препоръчаните ограничения, само че все още няма взети решения. Със сигурност обаче контрольорите в градския превоз ще продължат работата си, като ще им бъдат предоставени ръкавици и маски за отбрана.

Зад концепцията за платено паркиране в София застана общинския консултант Методи Лалов от " Демократична България " и специалистът на партийната група в Столичния общински съвет Бойко Димитров. " Напълно поддържам краткотрайното прекъсване на зелена и синя зона, както и унищожаване на таксите за паркиране в паркингите към метростанциите. Разбира се, съчетано с апел това да се употребява единствено от работещите, а не за безцелни слизания в централната част ", написа той във Фейсбук.

Ще се заплаща ли в другите градове

В Пловдив такава мярка няма да се подхваща. Пред " Капитал " зам.-кметът по превоза на Пловдив Тодор Чонов удостовери, че към този момент няма да се прекратява платеното паркиране и добави, че остава разновидността за възнаграждение на паркиране в " Синя зона " посредством SMS и машини за паркинг, само че чиновниците на общинското дружество " Паркиране и репатриране " няма да продават билети за зона.

Във Велико Търново синята зона остава платена, удостовери кметът на града Даниел Панов. Там обаче има друга смяна - вкарва се разреждане на градския превоз. Той към този момент е с освежен график и се движи по-рядко от нормално. На пръв взор логиката е, че по този начин повече хора ще се струпват в по-малкото транспортни средства, които се движат, само че кметът Панов изясни пред " Капитал ", че това се прави по отношение на лимитираното придвижване на хората и дребното искащи да пътуват. " Повечето хора са си у дома, превозът се движи празен. В момента виждам от кабинета си: в един рейс имаше пет индивида, на спирката - един ", сподели той. Идеята е да ги подтикват да пътуват със личните си коли, с цел да са изолирани един от различен, а и да се спестят непотребни разноски на превозвачите откакто има по-малко пътуващи.

В Русе зоната също остава платена към този момент, а през днешния ден общинският щаб в Бургас заседава и още не е ясно дали паркирането ще остане платено. Още за това какви ограничения още подхващат другите общини може да видите тук.

Колко са безвредни другите възможности

Гражданите могат да се усещат спокойни да употребяват и различни способи на напредване, като да вземем за пример електрическа тротинетка или споделено пътешестване, откакто фирмите за подобен вид услуги уведомиха, че подхващат усилена стерилизация.

Главният шеф по сигурността на компанията за отдаване на електрически скутери Lime - Ник Шапиро, разгласи, че са били усъвършенствани методите за дезинфекциране на скутерите във всички градове и също така се чистят доста постоянно. " В офисите ни разполагаме с дезинфектант за ръце, а всички наши механици и оператори са задължени да носят ръкавици и да мият постоянно ръцете си ", написа в известие, оповестено на уеб страницата на Lime.

От компанията за споделени пътувания Spark пък уведомиха, че поставят съществени старания за разчистване и стерилизация на колите. " Вътрешното пространство на колите се почиства главно на доста къси шпации, като след всяко разчистване, зареждане или сервизиране, интериора на колите се дезинфекцира и със специфични препарати на алкохолна основа ", написа в изказване на компанията.

По тематиката работи и Мила Чернева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР