Заради незаконен колектор за отходни води в с. Синеморец началникът

...
Заради незаконен колектор за отходни води в с. Синеморец началникът
Коментари Харесай

Колекторът в Синеморец, който отвежда фекалните води в Черно море, е незаконен |

Заради противозаконен колектор за отходни води в с. Синеморец началникът на ДНСК арх. Влади Калинов издаде инструкции на кмета на община Царево да наложи строителна възбрана на територията на селото по реда на член 198, алинея 1, т. 2 от Закона за устройство на територията. Според текста в Закон за устройство на територията такава възбрана може да се постанова от кмета на общината за времето за изследване на подземни мрежи и уреди.

На 30 юли 2021 година РДНСК Бургас извърши инспекция по сигнал за противозаконен градеж на колектора, който води битовите и фекални води в залива " Свети Яни " сред плажа при устието на река Велека и централен плаж " Бутамята " в Синеморец.

Проверката е открила, че според утвърдени капиталови планове на 6 декември 2001 година и издадено от основния проектант на община Царево позволение за градеж е построен пробен пречиствателен модул за филтриране на отпадни води. Проектът е финансиран от ПУДООС към Министерството на околната среда и водите. Предвидено е било пречистените от него води да бъдат отведени посредством дълбоководно заустване на 1800 м. в Черно море. Но модулът не е сработил.

Заради това е изработен противозаконен байпас сред входната и изходната канализационни шахти, по която са отклонени отпадните води.

Колекторът няма нужните за задачата строителни бумаги. Затова на 12 август 2008 година РДНСК Бургас е издала заповед за възбрана за достъп и използването на въпросния колектор, която е оставена в действие с дефинитивно решение на Върховния административен съд. На 16 октомври 2008 година ДНСК е издала заповед за унищожаване на отходната тръба. В резултат на инспекцията РДНСК Бургас образува административно наказателно произвеждане против възложителя – кмета на община Царево.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР