Заради нетипично меката зима с високи температури голям брой прелетни

...
Заради нетипично меката зима с високи температури голям брой прелетни
Коментари Харесай

Топлата зима отказа щъркелите от миграцията

Заради нетипично меката зима с високи температури огромен брой прелетни птици взеха решение да си спестят хилядите километри до топлите страни и назад, демонстрират наблюденията на природозащитната организация „ Зелени Балкани”.

Най-голямо усещане вършат щъркелите, които сме привикнали да виждаме по какъв начин наесен отлитат на ята към Северна Африка.

„ Миграцията им е хранителна, т.е. те отивам там, тъй като в Европа водоемите нормално замръзват и те няма с какво да се хранят”, изяснява доктор Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни в Стара Загора пред Нова телевизия.

Заради топлата зима зимуващите водолюбиви птици в Пазарджишко са по-малко

Можем да ги срещнем съвсем на всички места в Южна България. Бели щъркели се разхождат към блата, влажни зони, язовири и реки. Търсят си дребни риби и инсекти, които поради топлото време са в обилие.

„ Около Стара Загора и Гълъбово, край язовирите на ТЕЦ-овете, сега е нормална панорама да видиш щъркел”, споделя доктор Клисурова.

Повече са и пациентите в Спасителния център. Поредният е от региона на Свиленград. Той е 2-годишен щъркел, открит в покрайнините на града в безпомощно положение. С помощта на районната екоинспекция и общината птицата към този момент получава здравна помощ в Стара Загора.

Щъркели останаха вкъщи

„ Ще му укрепим крилото и ще го оставим най-малко две седмици. След това ще се наложи да остане тук до месец март. Ако тогава температурите разрешат, ще го пуснем”, споделя доктор Руско Петров.

Специалистите изясняват по какъв начин най-голямата неточност, която хората вършат е, че хранят щъркелите и се отнасят към тях като с домашни любимци. Така птиците привикват към грижата и подценяват инстинктите си. Свободните прелетни птици нямат потребност от храна, защото те си я намират сами.

„ Ако видите потърпевш щъркел, едвам тогава е нужна човешка интервенция. Но не каква да е, а на специалист”, разяснява Христина Клисурова.

И добавя, че в такива случаи би трябвало да се алармира локалната екоинспекция (РИОСВ) или Спасителния център в Стара Загора. Контакти с центъра на „ Зелени Балкани” може да намерите тук: greenbalkans-wrbc.org.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР