Заради нетипично меката зима с високи температури голям брой прелетни

...
Заради нетипично меката зима с високи температури голям брой прелетни
Коментари Харесай

Нещо невиждано се случва с щъркелите в България

Заради нетипично меката зима с високи температури огромен брой прелетни птици взеха решение да си спестят хилядите километри до топлите страни и назад, демонстрират наблюденията на природозащитната организация „ Зелени Балкани”. Най-голямо усещане вършат щъркелите, които сме привикнали да виждаме по какъв начин наесен отлитат на ята към Северна Африка.

„ Миграцията им е хранителна, т.е. те отивам там, тъй като в Европа водоемите нормално замръзват и те няма с какво да се хранят”, изяснява доктор Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Можем да ги срещнем съвсем на всички места в Южна България. Бели щъркели се разхождат към блата, влажни зони, язовири и реки. Търсят си дребни риби и инсекти, които поради топлото време са в обилие. „ Около Стара Загора и Гълъбово, край язовирите на ТЕЦ-овете, сега е нормална панорама да видиш щъркел”, споделя доктор Клисурова.



Повече са и пациентите в Спасителния център. Поредният е от региона на Свиленград. Той е 2-годишен щъркел, открит в покрайнините на града в безпомощно положение. С помощта на районната екоинспекция и общината птицата към този момент получава здравна помощ в Стара Загора. „ Ще му укрепим крилото и ще го оставим най-малко две седмици.

След това ще се наложи да остане тук до месец март. Ако тогава температурите разрешат, ще го пуснем”, споделя доктор Руско Петров. С лекаря е и неговият наследник Симеон, който се е отдал на грижа към беззащитните животни. В центъра оказват помощ и доброволци от Тракийския университет.



Специалистите изясняват по какъв начин най-голямата неточност, която хората вършат е, че хранят щъркелите и се отнасят към тях като с домашни любимци. Така птиците привикват към грижата и подценяват инстинктите си.

Свободните прелетни птици нямат потребност от храна, защото те си я намират сами. „ Ако видите потърпевш щъркел, едвам тогава е нужна човешка интервенция. Но не каква да е, а на специалист”, разяснява Христина Клисурова.

И добавя, че в такива случаи би трябвало да се алармира локалната екоинспекция (РИОСВ) или Спасителния център в Стара Загора. Контакти с центъра на „ Зелени Балкани” може да намерите тук: greenbalkans-wrbc.org
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР