Заради некадърност, управляващите от ГЕРБ сътвориха пълен хаос в мрежата

...
Заради некадърност, управляващите от ГЕРБ сътвориха пълен хаос в мрежата
Коментари Харесай

Нинова: Управляващите толерират олигарсите

" Заради несръчност, ръководещите от ГЕРБ сътвориха цялостен безпорядък в мрежата на аптеките. Днес стотици аптеки в страната останаха затворени, тъй като фармацевтите стачкуват ". Това съобщи ръководителят на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в централата на партията.
Тя разгласи, че ИБ на Българска социалистическа партия е провело среща с представители на Националната аптечна камара по тяхно предпочитание на ул. " Позитано " 20. Лидерът на левицата добави, че с цел да няма спекулации и подправени вести, че Българска социалистическа партия яхва митингите, всички решения и дейности ще се базират на съглашение за съдействие сред партията и Националната аптечна камара.

" Фармацевтите ни срещнаха с няколко казуса. Единият е, че ги карат да вкарват по едно и също време четири софтуерни системи, а терзанията им, по техните думи са, че Национална агенция за приходите желае да вижда цялата база данни, проблем е и въпросът с разноските по софтуера ", изясни Нинова.

Фармацевтите са сложили въпроса - има ли Национална агенция за приходите право на достъп до пациентска информация - МКБ, медикаменти, кодове и доста други - теглят се персонални данни на пациенти. Според камарата класическият проблем е, когато един онкоболен пациент желае да кандидатства за заем, обаче изтича информация до една банка и тя споделя, че няма да има заем, тъй като той ще почине. Фармацевтите питат още - би трябвало ли Национална агенция за приходите да има достъп до тази информация, откакто връзката не е директна? Налага се аптеките да вършат и непредвидени разноски. От камарата са обяснили, че търсят поддръжка, тъй като аптеките не могат да си разрешат тези разноски. Става въпрос за европейски правилник, само че финансовият ангажимент по поддръжката на цялата система по верификация е на производителите на медикаменти - настояват от камарата.

Нинова бе безапелационна, че ръководещите убиват дребния и междинен бизнес, тъй като дребните аптеки ще затворят. " Интересното е, че икономисват разноските на производителите на медикаменти, които са едни от най-богатите освен у нас, само че и по света, и ги трансферират на дребния и междинен бизнес. Отново виждаме политика в поддръжка на олигарсите и на огромните ", разяснява още водачът на социалистите. Тя съобщи, че най-страшното е, че хората в доста обитаеми места ще останат без достъп до медикаменти, а за някои от тях те са животоспасяващи, само че за жалост няма никаква чуваемост за проблемите на хората от страна на ръководещите.

Корнелия Нинова сподели още, че Българска социалистическа партия и фармацевтите са се обединили в мнението, че би трябвало да се удължи срокът, с цел да се вкарат тези ограничения в аптеките. Тя добави, че по информация на камарата тези ограничения не са почнали още в редица европейски страни. " Няма ги нито Германия, нито във Франция, нито Англия или Норвегия са почнали с тези ограничения. Полша, Чехия, Унгария и Словакия дори не са подписали съглашението за присъединение, по тази причина имаме съображение да желаяме удължение на периода ", посочи Корнелия Нинова.

Тя настоя да се извърши регламентът и разноските, които би трябвало да създадат аптеките, да бъдат за сметка на производителите на медикаменти. " Така написа в европейските правила и в случай че желаеме европейска страна, би трябвало да ги съблюдаваме. Не е належащо да се вършат четири разнообразни софтуера, които не сработват един с различен, а един, който да обслужва аптеките. Защото знаем до каква степен стигнаха триумфите на електронното ръководство ", сподели още ръководителят на Българска социалистическа партия. Тя съобщи още, че дружно с Националната аптечна камара, левицата упорства: " Аптечната мрежа да бъде държавна политика ". " Настояваме за единни държавни цени, тъй като не може едно лекарство в Перник да коства 1.80 лева, в София 3.00лв, а във Враца 2.50 лева По информация на камарата, единни държавни цени има в Австрия, Германия, Франция, Швеция, Гърция и редица други.

Корнелия Нинова разяснява още, че във " Визия за България " Българска социалистическа партия упорства за държавна политика в региона на опазването на здравето и тук има цялостно съвпадане с фармацевтите. " Обединихме се и, че би трябвало да се направи аптечна карта на страната, тъй като аптеките са съсредоточени в огромните градове, а доста малко обитаеми места с тези ограничения ще останат без такива ", разяснява още Нинова.

„ Поставени са условия пред аптеките, които те не могат да изпълнят, изключително дребните и междинни аптеки. Държавата възприема аптеките като институции, които са против нея и са длъжни да се преценяват с нейните наредби “. Това добави националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Георги Михайлов.

„ Има аптеки, които обслужват радиус повече от 60 км и тяхното затваряне съставлява сериозна заплаха за снабдяването с медикаменти на всички жители в този район “, предизвести той. Според него доста съществено е и условието на самите аптекари за единна държавна политика върху цените, а такава политика има в доста огромни европейски страни и няма причина да я няма в България. „ Както са единни цените за цигарите в страната, по този начин и за тази стратегическа стока - медикаментите, би трябвало да има единна политика на страната. Не би трябвало да съществува така наречен лекарствен туризъм, който не е единствено на територията на страната, а и отвън нея “, безапелационен е националният представител.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР