Заради натрупани повече от пет отсъствия за периода септември 2017

...
Заради натрупани повече от пет отсъствия за периода септември 2017
Коментари Харесай

Отсъствия в училище са лишили родители от 2,214 млн. лв....

Заради насъбрани повече от пет отсъствия за интервала септември 2017 година – януари 2018 година са спрени 55 135 месечни помощи за деца в размер на 2 214 113 лева Парите са предоставени на бюджетите на учебните заведения, като с тях може да се провеждат приобщаващо обучение, спомагателни занимания по български език и други Предстои да бъдат възобновени към учебни заведения и детски градини още 2 037 560 лева, които съставляват 48 912 помощи за интервала февруари – юни 2018 година Към момента се обработват данните за отсъствията на децата и учениците за първите два месеца на образователната 2018-2019 година.

На фамилиите, чиито деца не посещават учебно заведение, са били издадени 234 акта за административно нарушаване. Най-много са били в Стара Загора и Сливен – 104 и 103, а минимум в Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Търговище и Хасково – по един.

В работата си екипите по обсег най-често срещат компликации поради миграцията в страната и в чужбина, неналичието на документи като актове за раждане, липса на законни настойници, ранни бракове и майчинство, както и ниска административна просветеност на част от родителите - коя институция каква помощ или поддръжка и при какви условия може да се даде на детето или на фамилията.

Близо 8 000 деца са поискали да посещават учебно заведение за първи път вследствие на напъните на специалисти от институциите, работещи по механизма за обсег и задържане в просветителната система. По думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на територията на страната към този момент са образувани и непрекъснато настоящи общо 1 239 екипа с общо 10 030 учители, шефове, обществени служащи, служители на реда, общински чиновници и посредници. „ Усилията на учебните заведения са съсредоточени в ежедневната работа с децата и задържането им в клас. Работим интензивно по обща осведомителна платформа дружно с Агенцията за обществено подкрепяне. Сключено е съглашение с Министерство на вътрешните работи, ГИТ и Национална агенция за приходите за продан на информация, следва и с Агенция по заетостта. Общо 252 общини са регистрирани в системата “, уточни Вълчев. В нея към този момент са вкарани и данни за децата от неделните учебни заведения, европейските и задграничните учебни заведения у нас. От 159 296 деца и възпитаници към началото на тази образователна година, за 87 197 е открито, че са отвън страната.

За пръв път от шест години делът на прибързано напусналите просветителната система понижава от 13,8% на 12,7%.

От началото на образователната година екипите по механизма съумяха да върнат назад в клас 9 100 възпитаници, главно на възраст сред 9 и 15 години. От наново отпадналите предходната година 2 100 деца, за 426 за изработен следващ опит да бъдат интегрирани в учебно заведение.

През юни взаимно с УНИЦЕФ бяха подготвени специалисти от Регионалните ръководства на образованието за работа с деца и възпитаници от уязвими групи и с техните родители. Бяха основани координационни центрове за осъществяване на механизма, които се ръководят от регионалните шефове. Заедно с Агенцията за обществено подкрепяне бяха създадени инструкции за даване на фамилни помощи в натура по предложение на шефа на детската градина или учебното заведение. Бяха извършени и диалози с представители от Главна ревизия по труда за разискване на взаимни ограничения против противозаконната трудова претовареност на малолетни и малолетни деца. През този месец предстоят диалози за разискване на взаимен план сред България и Германия за обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници, чиито родители отпътуват в чужбина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР