Заради натрупан дълг от предишни ръководства русенската опера е пред

...
Заради натрупан дълг от предишни ръководства русенската опера е пред
Коментари Харесай

Русенската опера e във финансов колапс

Заради насъбран дълг от предходни управления русенската опера е пред финансов банкрут. Дефицитът на културния институт е в размер на над 2 милиона лв.. Сегашният шеф и артистите упорстват той да се занули и да се вземат незабавни ограничения за промени във финансирането на всички оперни театри.

Русе

Когато през ноември 2017-та встъпва в служба новият шеф на операта Иван Кюркчиев заварва дълг за към 1 млн лева, който сега е два пъти повече. Ръководството било насила да редуцира 10 % от състава, само че и това не помогнало.
Иван Кюркчиев - шеф на Държавна опера - Русе: За всеки 1 лев от публиката получаваме дотация 6 лева Тези средства обаче не бяха задоволителни за покриване на нашите заплати и да покриваме този дълг.
До големия дълг се е стигнало поради методиката на държавното финансиране на оперните театри. През 2016г. под управлението на Найден Тодоров е била осъществена продукция, която е донесла извънредно високи доходи от над 1 млн. лева Така културният институт е бил задължен и през тази година да осъществя същите доходи.
Иван Кюркчиев - шеф на Държавна опера - Русе: Означаваше тогава още през февруари месец ние да произвеждаме към 70 хиляди лева на месец, което доста малко театри в България могат да си го разрешат. Означаваше, че хората не трябваше да си получават заплатите, с цел да бъде изпран този минус. Юли - последния одит, когато беше изработен - 2 млн. 500 хиляди лева Искаме този дълг да бъде занулен.
В същото време заплатите на артистите са ниски - от 500 до 800 лева Затова синдикатите в операта упорстват да се промени методиката на финансиране на оперните театри.
Момчил Миланов - зам.-директор на Съюза на българските музикални и танцови дейци: Ние не желаеме вид връщане отпреди 2010 година или тотално анулиране на системата на делегираните бюджети. Ние настояваме заплатите по някакъв метод да бъдат обезпечени.
А всичко това се случва в навечерието на 70-годишния празник на русенската опера и 100 години оперно дело в Русе.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР