Заради насилието, което силите на реда в Беларус упражняват срещу

...
Заради насилието, което силите на реда в Беларус упражняват срещу
Коментари Харесай

ЕС заплаши Беларус със санкции заради насилието срещу протестите

Заради насилието, което силите на реда в Беларус упражняват против протестиращите и голословните арести, Европейският съюз ще предприеме ограничения против страната,.
По-рано РИА Новости заяви, че външните министри на Дания, Естония, Финландия, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия и Швеция приканиха управляващите в Беларус да стартират разговор с опозицията.
Финландското външно министерство популяризира текста на декларацията, в който се упорства да бъде прекъснато преследването на политическите съперници, неотложно да бъдат освободени всички незаслужено арестувани и да се съблюдават правата и свободите на жителите.
„ Призоваваме беларуското държавно управление неотложно да влезе в същински политически разговор с опозицията, с цел да се избегне по-нататъшното потребление на мощ ”, се споделя още в текста.
Според външните министри на осемте страни, извършените на 9 август президентски избори не са в сходство с интернационалните задължения на Беларус и със международно приетите стандарти за народна власт и господство на закона, а също така не са били свободни и обективни.
Изразява се сериозна угриженост във връзка със събитията в страната и потреблението на мощ против стачкуващите.
Беларус е подготвена да даде „ съответни неопровержими обстоятелства ”, разкриващи задгранична интервенция в протичащото се в страната, оповестиха през днешния ден от външно министерство на Беларус.
„ Предлагаме обективно и без страсти да се разбере какво, по какъв начин и за какво се случва сега в Беларус. Готови сме за градивен и най-важното, за справедлив разговор по тази тематики с всички задгранични сътрудници ”, се споделя още в изказването.
Външнополитическото ведомство на страната прикани партньорските страни да създадат „ уравновесен разбор, отчитайки всички позиции ”.
„ Не споделяме, че би трябвало да се откажете от обичайните си източници на информация и мнение. Информацията обаче несъмнено ще бъде по-пълна и професионална, в случай че е изчерпателна, в това число като се вземат поради формалните данни и оценките на тези, които носят отговорност за обстановката в страната ”, се споделя в изказването.
Властите в Беларус помолиха прилежащите страни да не вършат гръмки изказвания за протичащото се в страната, защото това може да провокира неустойчивост в обществото.
По информация на „ Спутник Беларус ”, довечера в Брест се е стигнало до конфликти сред протестиращите и чиновници на специфичните сили (ОМОН). В интернет са оповестени фрагменти, на които се вижда протестиращ, който скача върху щитовете, а различен разпръсква газ, в отговор на което против тях са употребявани полицейски палки.
Нараства напрежението и в Минск, където военните са изтласкали протестиращите от една от централните метростанции, само че има информация, че към центъра на столицата прииждат от ден на ден хора.
Наблизо към този момент е струпана специфична техника, в това число водни оръдия и коли за арестанти.
Военните са въоръжени с оръжия за гумени патрони и светошумови гранати.
БГНЕС напомня,, че след изборите за президент на 9 август, в неделя и в понеделник вечерта недоволни от оповестените резултати жители излязоха на митинги в разнообразни градове, като най-масова беше демонстрацията в Минск. За да ги разпилян, силите на реда използваха водни оръдия, светошумови гранати и сълзотворен газ.
Вследствие на конфликтите бяха ранени десетки хора, като някои от тях бяха откарани в болница. Най-сложна остана ситуацията в столицата, където един от стачкуващите умря. Силите на реда задържаха към 3 000 души, против които са повдигнати обвинявания за присъединяване в всеобщи вълнения и потребление на мощ против правоохранителните органи, за което могат да получат присъда отнемане от независимост до 15 години.
Вижте още:
Масови арести на протестиращи в Минск (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР