Заради нарастващия брой нови потвърдени случаи на коронавирус у нас

...
Заради нарастващия брой нови потвърдени случаи на коронавирус у нас
Коментари Харесай

Мерките заради COVID-19 породиха напрежение в Европа, пътуваме все по трудно

Заради възходящия брой нови доказани случаи на ковид у нас пътуването на български жители в чужбина става все по-трудно.

Холандия предлага 14-дневна домашна карантина за всички идващи от България, Белгия изисква и PCR тест, изработен през последните 72 часа. Подобно изискване слагат Кипър и Австрия. На идващите в Унгария наши сънародници се постанова наложителна 14-дневна карантина , в случай че не показват два поредни негативни PCR теста, направени през 48 часа един от различен в границите на предходните 5 дни. Словения изисква негативен PCR тест, изработен през последните 36 часа. Алтернативата е 14-дневна карантина. А  Италия непосредствено вкара наложителна 14-дневна карантина за всички идващи от България. Същата мярка важи за Словакия, Латвия и Естония. Финландия не позволява български жители „ без основателни аргументи ”. В Норвегия пък е разрешено, единствено в случай че са непрекъснато пребиваващи, имат регистриран трудов контракт или имат неподвижен парцел. Подобни са условията и в Дания.

Заради COVID-19 летните курорти се трансфораха във фронтова линия в борбата за туристи. Много страни в Западна Европа постановиха карантина за своите жители, в случай че изберат друга страна за лятната си отмора.

Втората вълна на ковид а се движи най-малко частично от летовниците, които пътуват и се забавляват по плажове и заведения. Това провокира огромно напрежение сред страните, които разчитат на парите от туризъм, и тези, чиито жители всеобщо вървят в чужбина през лятото.

" Говорим с английските управляващи, с цел да се опитаме да ги убедим да премислят решението си. Според нас то не е добре преценено, в случай че вземем поради епидемиологичната конюнктура. Особено в някои туристически области на страната ни ", сподели министър председателят на Испания Педро Санчес. 

Недоволството на испанския министър председател е провокирано от решението на Лондон да наложи карантина на връщащите се от Испания и предизвестието на Берлин германците да не вървят в няколко провинции в северната част на иберийската страна.

" Все още сме обезпокоени за ваканционните пътувания. Вижте какво става в Испания. Но не е единствено там. Тревожим се за връщащите се от отмора и контактите им ", сподели министър председателят на Бавария Маркус Зьодер.

Испания надалеч не е единствената в тази позиция. Малкото градче Санкт Волфганг, намиращо се на брега на красиво езеро край Залцбург, внезапно се оказа център на болестта. Градчето е на по-малко от 200 километра от Мюнхен и всекидневно е цялостно с германци през лятото. Те носят пари, само че може да носят и ковид.

" Разбира се, че ни направи усещане нарасналият риск в някои елементи на страната ", каза министър на опазването на здравето на Австрия Рудолф Аншобер. 

Същевременно австрийците са недоволни. Германия сподели, че ще тества хората, които се връщат от рискови страни. Виена не смята, че би трябвало да са в сходен лист.

" За тестванията на границата ще кажа единствено, че сме в контакт с немския ми сътрудник. Ще достигнем до рационално решение. Имайте поради, че Германия и Австрия са с идентични равнища на заразяване ", сподели още Аншобер.

За самите туристи преживяването също е необичайно. Изискват се маски, заведенията не работят на цялостен потенциал, а всяка страна има някакви свои, характерни условия.

" Не ми пречи да нося маска, веселя се че всички го вършат. Но непрекъснато се запитвам - какво ни носи бъдещето? Така ли ще продължава? Вечно ли ще носим тези маски? Имам възприятието, че участваме във филм ", споделя туристката Белинда Даемс.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР