Заради множество жалби и сигнали от граждани, които са недоволни

...
Заради множество жалби и сигнали от граждани, които са недоволни
Коментари Харесай

Откриването на безплатна сметка за пенсия и заплата - трудно и объркано

Заради голям брой тъжби и сигнали от жители, които са недоволни от усложнената и неразбираема процедура при разкриване на безвъзмездна платежна сметка за съществени интервенции омбудсманът Диана Ковачева сезира шефа на Българска народна банка Димитър Радев, министъра на финансите Асен Василев и ръководителя на Асоциацията на банките в България Петя Димитрова.

Хората се жалват на омбудсмана, че не могат да се възползват от предоставената им опция, въведена с признатите промени в член 120а от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), които са в действие от 1 септември т.г. Гражданите сигнализират, че са затруднени да получат гратис обслужване и без такси на платежна сметка за съществени интервенции, това са приходите им от заплати, за пенсии, обществени помощи, стипендии. Проблемът идва от там, че банките слагат редица условия и постановат тромава процедура, вместо да улеснят хората, а от това страдат най-много пенсионерите и хората с увреждания.

Например, банките изискват от клиентите си да посетят неведнъж техен офис, с цел да закрият съществуващата си сметка, по която получават трудови хонорари - пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, и да подадат заявление за разкриване на нова сметка за съществени интервенции, след което да показват служебна записка, по пример на банката, за размера на трудовото им заплащане.

Проблемите на хората не престават, тъй като след няколко работни дни, те следва да отидат до офиса на банката, с цел да получат новата си дебитна карта. Освен това, би трябвало да осведомят за новата сметка работодателя си (ако получават трудово възнаграждение), Национален осигурителен институт (в случай че получават пенсия, помощи и компенсации за обществено осигуряване), обществените служби (ако получават компенсации за обществено подпомагане), учебното управление (ако става въпрос за училищен стипендии) и прочие

Безплатна банкова сметка за съществени интервенции от 1 септември

„ Недоумение буди и фактът, че за потребителите на финансови услуги липсва информация на интернет страниците на банките по отношение на използването на член 120а от ЗПУПС. Смятам недоволството на жителите за изцяло основателно. Намирам за нужно да подчертая, че според Директивата за платежните сметки /2014/92/ЕС/, платежната сметка за съществени интервенции има за цел обезпечаване на улеснен и по-безпрепятствен достъп до банково обслужване на по-уязвими консуматори “, безапелационна е проф. Ковачева.
 istock istock
Затова омбудсманът упорства да бъде въведен омекотен ред за използване на законовата наредба. Например – при изразено предпочитание автоматизирано да се преобразува съществуваща платежна сметка, по която хората получават трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, стипендии за възпитаници и докторанти. Подчертава, че жителите би трябвало да могат да се възползват от тази опция, в това число и онлайн, а освен при персонално посещаване в банков клон. Освен това омбудсманът упорства и да бъде оповестена ясна и правилна информация от страна на банките по отношение на използването на член 120а от ЗПУПС.

„ Очаквам да упражните надзорните си пълномощия по отношение на комерсиалните банки според ЗПУПС. За мнението си и за подхванатите дейности, в интерес на потребителите на финансови услуги, ме информирайте в законоустановения период “, написа омбудсманът съответно до шефа на Българска народна банка.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР