Заради лошото време през по-голямата част от лятото добивите от

...
Заради лошото време през по-голямата част от лятото добивите от
Коментари Харесай

Отчитат добра реколта за розовото масло, лоша за лавандуловото

Заради неприятното време през по-голямата част от лятото добивите от лавандула са на половина по-малко. Това заключи за Дарик изпълнителният шеф на Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика Гергана Андреева.

Рекорд обаче регистрират от бранша от тазгодишния розобер - извънредно високи добиви от розов цвят и с доста високо качество. Предстоят и покупко-продажбите за бизнеса с интернационалните прекупвачи.

България е обичаен експортьор на висококачествено розово масло, а в последните години има и съществено произвеждане на лавандула у нас.

Гергана Андреева заключи: " С доста високо качество е розовото масло, което е добито и чакаме неговата реализация на интернационалния пазар. Що се отнася до лавандулата, упованията ни за свръхпроизводство не се реализираха заради климатичните условия - доста превалявания през юни, с доста ниски температури и огромна част от насажденията изгниха, друга част се поразболяха. Това, което имаме като резултати, са може би към 50% от предстоящото. Добра годишна продукция за розовото масло, неприятна година за лавандуловото масло ". /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР