Заради липсата на средства правителството е на път да приземи

...
Заради липсата на средства правителството е на път да приземи
Коментари Харесай

Правителството приземява и транспортните самолети Спартан

Заради неналичието на средства държавното управление е на път да приземи и транспортните самолети " Спартан ", които са едни от дребното съвременни машини в българските военновъздушни сили.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов удостовери в четвъртък, че договорът за поддръжката им е изминал по-рано тази година, а няма планувани средства за сключването на нов. Вече са извършени диалози с компанията, която поддържа машините – " Аления Леонардо ", която е поискала над 17 млн. евро за нов четиригодишен контракт.

Каракачанов сподели, че МО е съумяло да смъкна първичната цена, само че в бюджета за идната година липсва сходно перо.

В момента от трите закупени машини " Спартан " лети единствено една. В началото на идната година се чака да бъде приземена и последната. Транспортните самолети се употребяват с изключение на за военни цели и за незабавни полети при донорски обстановки, оказване на интернационална помощ, а в редки случи даже за държавни визити.

Те бяха закупени от италианската компания " Аления Аеронавтика " през 2006 година. Първоначалният контракт предвиждаше доставката на 5 самолета " Спартан " за 91.8 млн. евро, само че той бе предоговорен от първото държавно управление на ГЕРБ и страната ни се отхвърли от последните две машини.

Подобна е обстановката и с другата многомилионна придобвика на страната през последните години – хеликоптерите " Кугър ". Заради неналичието на средства за поддръжката им, от 12 налични машини летят единствено 3-4.

Покупката на нови изтребители е под въпрос

Каракачанов разяснява пред публицисти, че към момента няма изясненост и към плана за закупуването на нови изтребители. Процедурата стартира съвсем от начало, откакто парламентарната инспекция откри нередности и през октомври я върна за преправяне на МО.

В момента министерството към момента не може да стигне до умозаключение от кои страни и компании може да изиска предложения за самолети. Каракачанов изясни, че съгласно някои адвокати в МО, може да се желаят нови предложения единствено от страните и фирмите, които участваха до момента в плана. Това са Швеция и компанията " СААБ " за нови машини " Грипен ", Съединени американски щати и Португалия за изтребители " втора употреба " Ф-16 и Италия за " втора употреба " " Юрофайтър ".

В министерството обаче имало и други отзиви, че кръгът може да се разшири и да бъдат поискани предложения и от други страни и в този момент екипът от Военновъздушните сили, който движи плана, би трябвало да реши какво да се прави.

Личното мнение на Каракачанов е, че е по-добре да се съберат повече предложения.

Около плана обаче излезе още една " дребна " детайлност - плануваните пари се оказаха с 300 млн. лв. по-малко или към този момент 1.2 милиарда лв.. Каракачанов сподели, че това се дължи на законова смяна от края на предходната година, съгласно която върху военните планове към този момент се начислява Данък добавена стойност. Така плануванаъа сума понижава автоматизирано с 20%.

Като цяло, бъдещето на плана става все по-наясно и е доста евентуално за следващ път да не се случи. Още повече като се има поради, че приоритет на самия Каракачанов е да ремонтира и даже модернизира старите руски изтребители МиГ -29.

Руснаците към този момент преглеждат МиГ-овете

България сега разчита единствено на МиГ-овете, с цел да пази въздушното си пространство, само че поддръжката им става все по-проблемна. Каракачанов заяви пред парламентарната комисия по защита, че има проблеми с доставките на нужното за работата им масло от Русия.

Пред публицисти удостовери, че към момента не са признати и закупените през български медиатор от Русия нови и ремонтирани мотори за МиГ-овете. Причината е липса на задоволително информация за доставеното съоръжение и други въпроси, които се доуточняват. Въпреки неизпълнението на този контракт и съпътстващите го компликации в връзката с съветската корпорация (за които МО избира да мълчи), Каракачанов заяви, че в България към този момент са пристигнали специалисти от съветската компания " РСК-МиГ ", които ще прегледат всичките 15 изтребители МиГ 29, с които разполагаме. Целта е руснаците да излязат с предложение за ремонта им и възможната им рационализация.

Така най-вероятният сюжет, който се обрисува пред бойната авиация, е тя да остане без нови изтребители, а наличните лимитирани средства да се дадат на Русия като се влагат в старите МиГ-ове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР