Заради липсата на производители или търговци на апарати за домашно

...
Заради липсата на производители или търговци на апарати за домашно
Коментари Харесай

Домашното лечение с кислород: НЗОК не е отпускала апарати, заради липса на доставки - Здраве

Заради неналичието на производители или търговци на апарати за домашно лекуване с О2, НЗОК не е заплащала и отпускала такива медицински произведения, макар че са в листата ѝ от 2021. година Това стана ясно от съвещанието на Комисията по опазване на здравето, на което изпълняващата длъжността шеф на НЗОК доктор Йорданка Пенкова беше изслушана за достъпа на хората с дихателни проблеми до домашно кислородолечение.

В началото на 2023-та са се явили двама търговци, средства по тази причина обаче ще има откакто бъде признат новият бюджет на Касата, изясни доктор Пенкова и добави, че в случай че апаратите останат в листата на изделията за домашно лекуване има механизъм за отпущането, наблюдението и контрола им. Такова решение следва да бъде взето.

Ако се трансферират към помощните средства за хора с увреждания, заплащани с трансфер от общественото министерство, ще е нужно нарастване на настоящия бюджет от 38 милиона лв., счита тя.

" Хората с дихателна непълнота са с хронично заболели. Те са хора с увреждания и това са средства, които могат да им оказват помощ да живеят по-достоен живот ", уточни по време на разискването пулмологът доктор Александър Симидчиев.

Според него това е поддържащо, заместващо лекуване и " извършва функционалността на това, което би била една изкуствена протеза, с цел да може да върви човек обикновено ".

" Има пациенти, които нямат ТЕЛК-ово решение за инвалидност, само че имат потребност от мобилни концентратори и би трябвало да имат достъп до това, тъй като са работоспособни ", посочи доцент Диана Петкова, ръководител на УС Българското сдружение по белодробни заболявания. Тя акцентира, че домашното кислородолечение би трябвало да бъде дозирано, следено и следено.

" Преди да раздадем концентраторите вкъщи, тъй като кислородът както може да помогне, може да убие пациента, когато не е следен, ние би трябвало да сме изгладили системата за надзор и мониторинг в доболничната помощ. "

Според нея достъп до тези апарати би трябвало да имат всички нуждаещите се, тъй като другото би било двоен стандарт.

" Не може мотив за приемане на О2 за дома да бъде процентът на неработоспособност. Има други медицински критерии, те са възприети от дълго време в света. Домашното кислородолечение е процедура във всички страни в Европа. Моделите са налични и ние би трябвало да ги следваме ", уточни ръководителят на сдружението по белодробни заболявания и добави, че е въпрос на стъпки да се подреди пътят, логаритъмът, а не просто да се раздават апарати.

Тя предизвести, че в случай че липсват правила, ред и надзор и се демонстрира самодейност, се стига до неподходящи резултати на кислородолечението, което не би следвало да се позволява.

" Кислородните бутилки са отживялост от предишното. Те могат да се употребяват единствено като " транспортно " средство. Това, което се употребява в света – има стационарни системи, които концентрират О2 от стайния въздух. Има мобилни кислородни концентратори, които са по-компактни, по-малки ", изясни пулмоложката.

Тя обърна внимание и на нарасналите цени за наем или закупуване на концентратор. Месечният наем вече е 280-300 лв., цената на стационарните апарати - 1500-2000 лева, а на мобилните доближава до 8 000 лева

Основният проблем е финансовата обезпеченост. Когато тя е налична, НЗОК е готова, кодовете на болестта са налични, посочи доцент Петкова.

Следващата седмица следва среща на специалисти от съсловната организация и НЗОК.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР