Заради липсата на места в детските градини и ясли в

...
Заради липсата на места в детските градини и ясли в
Коментари Харесай

Родители на неприети в детски градини деца искат среща с Борисов

Заради неналичието тук-там в детските градини и ясли в столицата родителите на децата, останали отвън детските заведения проведоха първия си митинг на 1 юни - Деня на детето. Повод за това се трансформира тазгодишното класиране, при което към 8000 деца не бяха признати в общинските детски заведения, а за второ класиране свободните места са едвам 3000.

Още тогава протестиращите обявиха своите претенции -на всички деца, останали отвън общинските детски заведения, да бъдат изплащани парични обезщетения в размера на издръжката на признато в градина дете под формата на ваучери за посещаване на частна ясла или градина, явен проект за градежа нови детски градини в София и стремително строителство на нови детски заведения.

Освен това те желаеха среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и с премиера Бойко Борисов. И дадоха обещание, че това няма да бъде последния. Последваха и още два митинга.

Но до този миг, два месеца по-късно, мечтаната от тях среща с премиера, не се е провела.

„ Искаме среща с премиера, а не със Столична община, тъй като години наред от общината отхвърлят да признаят,че те не могат да се оправят с този проблем. Искаме да му кажем за цялото безсрамие, за многото терени, които не се отчуждават, по тази причина, че Столична община популяризира в медийното пространство имагинерни градежи. Искаме еднакъв достъп до обществен запас за некласираните деца. " Това съобщи пред БНР Камелия Касабова, която е част от уредниците на митинга.

От администрацията на държавното управление са дали отговор на родителите, че Борисов е зает, само че в случай че желаят, могат да се свържат с отдел „ Приемна “. „ Но приемната не работи поради пандемията – това е парадоксално! “, сподели още Касабова.

По мотив изказванията на Столичната община, че с отпуснатите 15 милиона лв. от държавното управление преди месец ще се работи по 7 обекта и ще се построят 21 детски градини Касабова изясни, че има и публично писмо от Общината за това. По думите ѝ там е посочено, че през 2020 година Следствен отдел към окръжна прокуратура ще пусне вероятно в употреба две нови детски градини. Едната е прословутата детска градина в кв. "Кръстова вада ", която се чака три години, другата е в кв. "Курило ", община Нови Искър. Тези 2 детски градини са в финансова стратегия на Общината още от 2018 година.

Във връзка с това, че се чака да се провиснал нови 1500 места за децата в края на август, организаторката на митинга разяснява, че това са местата за деца със специфични просветителни потребности и хронични болести. Според нея това е едно замазване на казуса и конфигуриране на едни родители против други.

Касабова заяви, че по този мотив ще се провеждат още митинги. Тя регистрира единственото позитивно деяние от страна на районните кметове, които са се присъединили в търсене на здания за детски градини.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР