Заради липса на желаещи да работят в сферата на услугите,

...
Заради липса на желаещи да работят в сферата на услугите,
Коментари Харесай

Остър дефицит на кадри в навечерието на зимния сезон в Банско

Заради липса на искащи да работят в областта на услугите, по-малко от месец преди старта на сезона, хотелите мъчно попълнят екипите си, като за поредна година търсят фрагменти от трети страни.

Банско

Всяка година към 5000 работни места се разкриват в областта на туризма в Банско. Основно поради ниското възнаграждение искащи да стартират работа липсват, а хотелиери са принудени да наемат хора от Украйна, Молдова и Русия.
Димитър Илиев, шеф на ваканционен комплекс в Банско: Най-големият проблем, който идва оттова, е че те идват първо неподготвени, а второ са небългароговорящи, което също ни основава огромни компликации. Максимумът, за който ние можем да ги наемем, е 3 месеца, тъй че ние ги наемаме, от тях губим един месец за образование да ги обучим почти да свикнат, това, което желаеме да бъдат и остават към 60 дни, в които да работят пълноценно.
За разлика от хотелските комплекси, в доста от механите в Банско съумяват да задържат личния състав си целогодишно.
Ивайло Илиев, шеф на кръчма: Собствениците имат заведения за хранене и по Черноморието, всичките ни хора след края на сезона тук отиват там. Имаме и заведение, което работи целогодишно, тези хора работят целогодишно, фамилиите им са тук и нямаме проблем. Персоналът ни е главно българи, тъй като политиката на нашата компания е да работим главно с българи, имаме си хора, на които държим, толерантни сме към тях и те към нас.Христо, сервитьор: Шефовете би трябвало да са доста удобни към личния състав си, ние даваме също от нас с работата си, с положително обслужване, с качествена храна и по този метод държат положителни фрагменти.
Хотелиерите и ресторантьорите в Банско чакат тази година туристите главно да са от прилежащи балкански страни и Израел. Надяват се сезонът да бъде по-добър от миналогодишния.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР