Заради кризата с COVID-19, в света и в България, много

...
Заради кризата с COVID-19, в света и в България, много
Коментари Харесай

Нинова: Кризата показа, че сегашният неолиберален модел не работи

„ Заради рецесията с COVID-19, в света и в България, доста политики се премислиха. Ние сме поредни в лявата ни политика и сме достоверен притежател на тези неща, които в този момент десни и центристки партии оферират. Кризата сподели, че сегашният неолиберален модел не работи. Не всичко се диктува от пазара. При такива условия, огромните корпорации изяждат дребните и междинни компании. Неравенствата се усилват сред хората “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред БСТВ.
Тя акцентира, че коронакризата е потвърдила нуждата от леви политики и че ролята на страната е преосмислена чак в този момент – нещо, за което левицата упорства от години.
„ ГЕРБ могат да съсипят всяка добра концепция. Вземат положителната концепция и я опорочават “, безапелационна бе Нинова, като напомни обещанията на държавното управление към производителите, чиято земеделска продукция трябваше да се изкупува и постанова в комерсиалните вериги. „ Нито изкупиха продукция, нито задължиха веригите да оферират 20% родно произвеждане “, добави водачът на Българска социалистическа партия.
По мотив цената на тока, Нинова разяснява: „ Беше понижена цената на газа с фанфари на държавното управление, макар че не беше тяхна заслуга. Сега се усилва цената на парното, което е нелогично. Защо КЕВР вършат това и пазят ли нечии ползи? “ Тя акцентира, че Борисов насочва закани за уволнения на КЕВР, макар че тя е самостоятелна комисия, определена от Народното събрание: „ Когато Борисов сподели, че ще ги уволни, те внезапно оповестиха, че понижават цената. Няма справедливи критерии за цена, няма настоящи институции, съгласно волята на един човек се взема решение ориста на милиони българи ".
Нинова обърна внимание, че е необходим явен проект за излизане от рецесията и че е липсвал изчерпателен разбор за бюджета на страната все още на рецесията, което е било належащо, с цел да се дефинират цели в стопанската система – браншовете, които носят най-вече добавена стойност към Брутният вътрешен продукт да бъдат подтиквани, с цел да могат да издърпат останалите. „ Вместо това - ръководещите работят на парче – подкрепяха тези, които стачкуваха, с цел да няма обществено напрежение. Така не се ръководи страна “, счита Нинова. Тя сподели още, че потреблението може да се увеличи посредством нарастването на приходите, само че вместо да се дават безплатни помощи на хората в мъчно състояние, каквато е била практиката на всички места в Европа, те са получавали само заеми, които мъчно или невероятно ще обслужват. По думите й за жалост страната не е търсила способи да притегли вложения във време, в което западни компании изтеглят вложенията си от Китай в Източна Европа.
Нинова сложи акцент още върху потребността от промяна в секторите земеделие и опазване на здравето. „ Абсолютно нужен е нов модел в опазването на здравето. В рецесията тежестта се изнесе от държавните и общински лечебни заведения, а те са в най-тежко положение. Държавното и общинското опазване на здравето би трябвало да е грижа номер едно. Болниците не би трябвало да бъдат търговски сдружения “, съобщи още Корнелия Нинова.
Относно целите на държавното управление, ръководителят на левицата разяснява: „ Санирането за една част от хората беше гратис, на втората част – ще би трябвало да си доплащат. А трети въобще няма да могат да се възползват от него. Това е разделяне. За тези милиард и половина ние предлагаме вместо саниране – промяна във водния бранш. Ремонти на язовири, пречиствателни станции, помпени станции, възобновяване на водопреносната мрежа и напоителни системи, решение на всички проблеми с безводието, мръсната вода. По този метод ще се подтиква стопанската система, само че изгодата ще е за всички “.
„ Нужни са чиста вода, чиста земя, чиста храна и въздух. Забравиха се сметищата с непознат отпадък. Проблемът с екологията е извънредно значим, най-много погледнат през здравето на хората. Ето там могат да се влагат средства “, разяснява Нинова.
По случая с Божков, тя посочи, че това е брилянтен образец за паралелна страна и задкулисие. Дали си е свършила добре работата прокуратурата, се прави оценка единствено по това дали има издадена неоправдателна присъда най-после, счита Нинова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР