Заради краткото време изникнаха казуси, които трябва да решим, един

...
Заради краткото време изникнаха казуси, които трябва да решим, един
Коментари Харесай

Валентин Николов: Отлагаме промените в закона за енергетиката

Заради късото време изникнаха проблеми, които би трябвало да решим, един от тях е бизнесът

Хората, които употребяват газ и парно, ще си получат парите по най-бързия метод, съобщи ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание

Енергийната комисия на Народното събрание отсрочи съвещанието си за приемането на измененията в Закона за енергетиката на второ четене. Заради късото време изникнаха проблеми, които не можем да решим, един от тях е бизнесът. Това заяви за " 24 часа " нейният ръководител Валентин Николов. Промените трябваше да бъдат гласувани в зала в понеделник.

Изменението на закона предвиждаше да се възстановят надплатени пари за природния газ на крайните клиенти - битови консуматори на газ и парно, както и на индустриалните клиенти, които са купували горивото на контролирани от КЕВР цени - т.е. от 5 август предходната година до 31 март тази година. Казусът се появи за промишлеността, която от 1 януари купува природния газ по контракти с " Булгаргаз " по свободно контрактувани цени. Става въпрос за 45 млн. лева, по сметки на работодателите.

Николов сподели, че решението би трябвало да се откри по най-бързия метод. То би трябвало да развърже проблема за възобновяване на надплатени суми както за купения от бизнеса газ от 1 януари, по този начин и за цените на газа за балансиране.

Още на съвещанието на енергийната комисия по измененията в закона в петък, стана ясно, че има писмо от дирекция " Енергетика " на Европейската комисия, в което се упорства да няма законови текстове за връщане на парите със задна дата за свободния пазар, защото това ще го изкриви.

По-късно денем пък Асоциацията на организациите на работодателите изиска оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Въпреки забавянето на измененията в закона, Николов сподели, че хората, които употребяват газ и топлинна сила, би трябвало да са спокойни, че парите им ще бъдат върнати оптимално бързо от доставчиците им - газоразпределителните компании и топлофикациите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР