Заради коронавируса Украйна е заплашена от дефолт, заяви президентът Володимир

...
Заради коронавируса Украйна е заплашена от дефолт, заяви президентът Володимир
Коментари Харесай

В Украйна става страшно

Заради ковид Украйна е застрашена от дефолт, съобщи президентът Володимир Зеленски, представен от ТАСС. Причината е, че стопанската система на страната не може да се оправи с пандемията.

Ако не получим в този момент интернационална помощ, няма по какъв начин да изплащаме отговорностите си поради комплицираната икономическа обстановка, добави президентът.

Пред Украйна има два пътя. Първият е да приемем два закона и да вземем заем от 10 милиарда $. Вторият – да не приемем законите и да отидем към дефолт, изясни Зеленски. Малко по-късно стана ясно, че финансовият и здравният министър са подали оставки.

Размерът на заема, за който президентът приказва в този момент, е два пъти по-голям от договореностите с МВФ през декември. Това фондът предложи 5,5 милиарда $, само че против битка с корупция, с олигарсите и събаряне на меморандума за продажба на земя.  Сега не е ясно какви ще са изискванията, още повече, че неотдавна стана ясно, че бюджетът се е провалил с осъществяването на приходите за първите три месеца на годината.

Вчера министър председателят Борисов разгласи, че в диалог с шефа на МВФ Кристалина Георгиева, тя му е споделила, че 81 страни са поискали помощ от интернационалната финансова организация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР