Заради извънредната ситуация с коронавируса в световен мащаб от Министерство

...
Заради извънредната ситуация с коронавируса в световен мащаб от Министерство
Коментари Харесай

Държавата съветва: За провалена екскурзия не си искайте парите сега - slava.bg

Заради изключителната обстановка с ковид в международен мащаб от Министерство на туризма оферират пакет от ограничения против възможни банкрути в сектора. Обмисля се и въвеждането на спешна рекламна тактика за летния сезон.

Най-общо казано решението в тази сложна обстановка е всеки, който е платил за екскурзия, която не може да се реализира в този момент, да отсрочи пътуването за по-късен стадий, само че да не си желае парите назад. Защото в противоположен случай туроператорите всеобщо би трябвало да афишират банкрут, а потребителите да си търсят парите от застрахователите. Те пък от своя страна могат да търсят причини в изключителното състояние и по този начин в последна сметка потребителите да се окажат в обстановка без върнати пари и без осъществено пътешестване. Предложението е бъдат издавани ваучери за неосъществените пътувания, заяви Българска национална телевизия.

Отменените пътувания поради пандемията от ковид слагат на тестване целия туристически отрасъл. И с цел да не се стига до банкрути, се вземат предварителни ограничения: предлага се да бъдат издавани ваучери за провалени пътувания при същите условия и качество, като при анулираните ваканции. Ваучерът ще важи до две години след издаването му.

"Да се издават ваучери до 24 месеца да се осъществя въпросната отмора. При същите условия, безусловно същата категория хотел, надлежно условия, които са платени от потребителя ", съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Детайлите с ваучерите се прецизират взаимно с Комисията за отбрана на потребителите и идната седмица ще бъдат факт. Тази мярка се приема добре и от сектора, и от туристите.

"Чрез отлагането на потреблението с тези ваучери е едно положително решение, което заслужено урежда връзките и сред туроператора, и клиента, защитавайки неговите потребителски права ", разяснява проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара.

"Повечето демонстрират схващане. На 95 % одобряват. Някои с принуда, дребен %, само че общо взето в това състояние схващат защо става дума. По традиция за Великденските празници част от хотелите по българското Черноморие отварят по-рано поради румънските туристи. Тази година обаче всичко е анулирано ", добави Джани Шарков, ръководител на Асоциацията на туристическите организации - Варна.

"Обнадеждаващо е, че румънските туоператори трансферират почивките и ваканциите за летния интервал. Отлагат ги за юли, за август, за септември, което значи, че не си търсят назад парите от хотелиерите, тъй като в случай че и до там се стигне, ще се получи една лавина ", добави Маринов.

За да бъде избавен летният туристически сезон в Министерството на туризма към този момент се създава спешна рекламна тактика. Това значи, че за летните месеци напъните на сектора ще бъдат ориентирани към вътрешния туризъм. Ще се промени и рекламният метод, с цел да притеглим колкото се може повече задгранични туристи.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР