Заради доброто представяне на рудника в Челопеч канадската DPM е

...
Заради доброто представяне на рудника в Челопеч канадската DPM е
Коментари Харесай

Приходите на "Дънди прешъс металс Челопеч" нарастват с 11%

Заради положителното показване на рудника в Челопеч канадската DPM е повишила индустриалната си прогноза за годината

Досега в новия план в Крумовград са вложени 36.6 млн. $. Още по тематиката
Между 116 и 140 млн. $ ще бъдат вложени в Крумовград до края на годината

Нетната облага на златодобивното сдружение продължава да понижава през 2016 година, само че спадът се забавя

Финансовата институция ще придобие близо 10% от капитала на канадския притежател DPM против влагане от 32.7 млн. $
Приходите на златодобивното дружество " Дънди прешъс металс Челопеч " през първата половина на годината са нарастнали с 11% по отношение на същия интервал на 2016 година Повишението се дължи главно на по-високото наличие на злато в добитата руда, както и на повишаването на металите като цяло. Това е и повода компанията да усили облагата си преди лихви, налози и амортизации, която към края на юни е 52.7 млн. $. Това демонстрират резултатите на канадския притежател Dundee Precious Metals (DPM). Заради по-доброто показване на българското сдружение DPM е ревизирала нагоре и индустриалната си прогноза си за годината.

Цените се възвръщат

Нетните доходи на " ДПМ Челопеч " през първата половина на годината са се повишили с 9.4 млн. $ до 95 млн. $ посредством главно на по-високото наличие на злато в продавания концентрат и по-високите цени на всички метали. По данни на DPM златото е поскъпнало с 2% до 1238 долара/тр.у приблизително за интервала. Среброто се е повишило с 10% до 17.34 долара/тр.у, а медта е поскъпнала с 23% до 2.61 долара/фунт.

Коригираната облага на българската компания преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) се е нараснала с 13%. Частично отрицателен резултат са оказали по-високите разноски за преправка и превоз, по-ниското наличие на мед в концентрата и по-високите разноски на звук продаден концентрат.

Капиталовите разноски са нарастнали с 94% до 7 млн. $ за полугодието, което е обвързвано с покупката на програмен продукт за компанията.

По-висока прогноза

Добитата и модифицирана руда в предприятието в Челопеч през първата половина на година е сравнима като количество с тази през същия интервал на 2016 година Компанията е произвела по-малко меден концентрат поради по-ниските наличия на мед, което е в сходство с проекта за рандеман. Пиритният концентрат обаче е с 26% повече – общо 125.2 хиляди тона.

Съдържащото се злато в медния концентрат се е нараснало с 12% до 70.6 хиляди тр.у. поради по-високото от предстоящото наличие в зоната на работа. Медта е намаляла със 17% до 7.6 млн. кг, а среброто е било с 20% по-малко – 95.9 хиляди тр.у. Повече е било добитото злато и под формата на пиритен концентрат. Количеството му се е нараснало с 33% до 29.2 хиляди тр.у.

Общо канадската компания, която с изключение на двата плана в България има също металургично дружество в Намибия, усилва приходите си за полугодието с 13% до 161.5 млн. $. Коригираната EBITDA доближава 44.7 млн. $, което е растеж от близо 14%.

" Рудникът в Челопеч продължава да се показва по-добре от предстоящото, като регистрира мощни индустриални резултати през първите две тримесечия, което е повода да повишим прогнозата си за 2017 година ", сподели президентът и основен изпълнителен шеф на DPM Рик Хаус. Компанията чака да създаде 13-16 хиляди тр.у. повече злато от в началото плануваното, като общият рандеман ще доближи 147-163 хил тр.у. Медта също се планува да бъде малко повече от предстоящото до момента.

Проектът в Крумовград

Канадската компания е понижила прогнозата си за финансови разноски тази година в плана в Крумовград, където сега построява добивно и преработващо дружество, поради смяна в периодите на някои действия, излиза наяве от доклада. Крайната планувана инвестиция обаче остава непроменена – 178 млн. $.

Основните инвестиции на DPM през тази година са ориентирани точно към плана в Крумовград, като за първата половина на годината там са вложени 22.9 млн. $. С това общата вложена сума до момента възлиза на 36.6 млн. $. Към края на юни са били изпълнени 26% от строителните работи.

Проектът планува построяването на открита мина и обогатителна фабрика, като дейното строителство на обекта стартира през последното тримесечие на 2016 година и все още върви по проект. Очакванията са първите количества концентрат да бъдат създадени през последното тримесечие на 2018 година В предприятието ще се преработват по 840 хиляди тона златна руда годишно в продължение на осем години. Предвижда се годишно от обекта да се добиват приблизително по 85.7 хиляди тр.у. злато и 38.7 хиляди тр.у. сребро. Планираната годишна EBITDA е 66 млн. $, като планът би трябвало да се изплати за 2.4 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР