Заради ареста си на 9 септември м.г. покрай шпионския скандал

...
Заради ареста си на 9 септември м.г. покрай шпионския скандал
Коментари Харесай

Бившият главен редактор на в. Дума Юрий Борисов осъди МВР

Заради ареста си на 9 септември м.г. около шпионския скандал с Национално придвижване " Русофили ", някогашният основен редактор на в. " Дума " Юрий Борисов е осъдил Министерство на вътрешните работи .
Това заяви самият той в профила си във Facebook, като пусна извадки от решението на Софийския областен съд. " Осъдих Столична дирекция на вътрешните работа за арестуването ми по отношение на повдигнато обвиняване в шпионаж ", написа Борисов, който в този момент е един от секретарите на " Русофили ".

" Лицето не е било арестувано при открити данни за осъществено закононарушение, а с цел да обслужи други цели в границите на към този момент формирано досъдебно произвеждане ", написа районният арбитър. За него остава неразбираемо за какво Борисов е бил арестуван, откакто е бил свикан да даде показания като очевидец.
Съдът припомня, че задържането за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи е възможно, когато би трябвало да бъде обезпечено явяването на някого при обосновано съмнение, че е направил закононарушение, или " когато обосновано е приета нуждата да се предотврати осъществяване на закононарушение, или укриване след осъществяване на закононарушение ".
В случая задържането на Борисов не се оправдава с нито една от тези цели , приема съдът. И добавя, че със задържането правата и ползите на Борисов са наранени в по-голяма степен от нужното. Затова съдът анулира заповедта за задържането му и осъжда Министерство на вътрешните работи да заплати разноските за юриста му. Какви са те, остава загадка, защото Борисов е заличил тази част от решението. То към момента не е оповестено на уеб страницата на Софийския областен съд. Столична дирекция на вътрешните работи може да го нападна пред Административния съд в София.
Борисов беше арестуван по делото за шпионаж, по което е упрекнат ръководителят на " Русофили " Николай Малинов. " Толкова са нелепи обвиняванията в шпионаж, че аз нямам никаква потребност от адвокатска отбрана. Мога да се пазя самичък ", разгласи Борисов през септември.
" От България идват извънредно притеснителни вести. Серия арестувания, разпити и обвинявания в „ шпионаж “ на група дейни последователи на другарските връзки с Русия. Познавам чудесно доста от тези хора ", разгласи тогава ръководителят на комисията по интернационалните работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев. По думите му Москва е подготвена да ги пази, в това число по обществено-политическа линия.
Неотдавна Съединени американски щати обществено оповестиха името на арбитър Андон Миталов от профилирания съд като " забъркан в сериозна корупция ". И до момента няма информация каква тъкмо е сериозната корупция на магистрата, само че тъкмо той пусна Малинов да пътува в Москва, с цел да бъде награден от Путин.
Разследването за шпионаж към момента остава висящо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР