Заради африканската чума в Русенско вече са унищожени над 80

...
Заради африканската чума в Русенско вече са унищожени над 80
Коментари Харесай

Започна дезинфекцията на големите свинекомплекси в Русенско

Заради африканската чума в Русенско към този момент са унищожени над 80 000 свине в свинекомплексите. От земеделското министерство предизвестяват да се съблюдават ограниченията за стерилизация. На граничния пункт " Дунав мост " автоматизираната система за стерилизация на коли и пешеходци работи с нов програмен продукт, който не разрешава да блокира. Междувременно стартира ловният сезон за дръпнат дивеч, ловът е неразрешен в инфектираните с чума зони.

Русе

В двата свинекомплекса в русенските села Николово и Бръшлен, където завърши умъртвяването и загробването на хиляди животни, към този момент се прави стерилизация от профилирана компания.

Процедурата ще трае към 10 дни, след което фермите в допълнение ще би трябвало да дезинфекцират пространствата си и цялото съоръжение, което ще продължи към 2-3 месеца. Инспекторите от Агенцията по храните наблюдават и унищожаването на животните в свинекомплекса в Голямо Враново.
Д-р Николай Ненов - ОДБХ-Русе: Малко в по-бавен ритъм, само че си върви по график - дневно по към 1200-1300 животни се евтаназират.  Изтича срокът за непринудено заличаване на свине от стопанства в Южна България Изтича срокът за непринудено заличаване на свине от стопанства в Южна България
Утре - 11 август, изтича срокът, в който стопаните от Южна България би трябвало непринудено да изколят прасетата в персоналните си стопанства като мярка за справ...

За да се ограничи разпространяването на болестта, на граничния пункт " Дунав мост " автоматизираната система разпръсква дезинфектант и в двете платна, които са разграничени за леките и за тежкотоварните коли.

Ръчно се дезинфекцират мотори, колела, и пешеходци. По-рано системата постоянно е блокирала поради скупчването на доста коли по време на интензивния трафик през летния интервал.
Д-р Георги Дяков - шеф на ОДБХ-Русе: Спират много коли пред сензорите, които ръководят системата и това води до непрекъснато обикаляне на разтвора, който дезинфекцира колите и това води до някои повреди. Фирмата промени софтуера и тази система автоматизирано се рестартира на три минути.
На Дунав мост не престават инспекциите на персоналния багаж за нерегламентиран импорт на сурово свинско месо.
 80 000 свине в Русенска област към този момент са евтаназирани 80 000 свине в Русенска област към този момент са евтаназирани
Близо 80 000 свине на територията на свинекомплексите в Русенска област към този момент са евтаназирани, стана ясно по време на съвещание на епизоотичната ком...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР