Зара Ръдърфорд, която е от британско-белгийски прозиход, се очаква да

...
Зара Ръдърфорд, която е от британско-белгийски прозиход, се очаква да
Коментари Харесай

Момичето, което за рекорд обикаля само света с български спонсор, пристига в София

Зара Ръдърфорд, която е от британско-белгийски прозиход, се чака да дойде в идващите няколко дни в София в заключителната част от околосветската обиколка с лек аероплан, с която пробва да усъвършенства върха за най-млада жена, завършила сходно предизвикателство. По график това би трябвало да стане в неделя, само че от българските сътрудници обясниха за " Дневник ", че поради неприятно време този период наподобява няма да бъде спазен.

Травис Лъдлоу стана на 18 години най-младият представител на другия пол, направил солов полет към планетата. Най-младата жена е Шиста Вайц на 30 години (с едномоторен Dreams Soar през 2017 г.) и Зара желае да понижи разликата с мъжете от 11 години на 11 месеца. При това ще стане и първият човек, който го е направил с категорията самолети, наричани " микролайт ".

Българската ИТ компания на начинанието, почнало с полет на запад от Белгия. В момента тя е в Табук в Саудитска Арабия, на следващия ден би трябвало да е в египетския град Александрия по трасето от 51 хиляди километра, преминаващо през пет континента и 52 страни. В България Ръдърфорд би трябвало да дойде от Ираклион в Гърция и на идващия ден да продължи за Словакия.

Плановете бяха да завърши по Коледа, само че на два пъти проблеми с визата и неприятното време я блокираха за по един месец в Аляска и в Русия. Финалът е плануван в Белгия на летище Кортрейк на 13 януари.

 С Ричард Брансън, чиято компания Virgin е един от спонсорите.
© flyzolo.com

С Ричард Брансън, чиято компания Virgin е един от спонсорите.

Зара е на 19 години и желае да следва компютърно инженерство. " Летя, откогато се помня и бленувам да стана австронавт ", споделя тя. Притежава лицензи за частен водач от Съединени американски щати и Англия, както и такива от Словакия и Франция за микролайт самолети. Но едвам 5% от водачите в търговски самолетни компании и 15% от компютърните откриватели са дами, а това значи също, че доста малко девойки мечтаят за такива специалности, разяснява Ръдърфорд, идваща от семейство на летците Беатрис де Смет и Сам Ръдърфорд. Докато беше в Дубай тя показа, че най-голямото предизвикателство до момента се е оказала непредвимостта на времето, поради което на момента и безусловно сама е трябвало да взима значими за сигурността ѝ решения. " Трудно е, не съм си била у дома към този момент 5 месеца. Посрещнах Коледа, до момента в който ремонтирах спукана гума в Сингапур, а Нова година - изцяло изтощена в Мумбай. "

Зара употребява двуместен Shark UL - модел на словашката (бивша чехословашка) компания Shark, който може да излети претрупан с тегло до 600 кг, има мотор от 100 к.с. и оптималната скорост от 300 км/ч.

С толкоз дребна и лека машина би трябвало да се внимава какво има напред по трасето - по този начин сред Сингапур и Индонезия се оказала на 3 км от мощна гръмотевична стихия и незабавно потърсила помощ по радиото за пренасочване по нов маршрут.

 Момичето, което за връх обикаля единствено света с български спонсор, идва в София
© flyzolo.com

Най-продължителната права дотук е Мумба-Дубай - към 8 часа полет на 1 км над земята. Но най-голямото тестване се оказало прелитането над северните елементи на Сибир, където се чувствала изцяло откъсната от света и сама в радиус от доста километри.

За да бъде приет полетът ѝ за връх, едно от изискванията е да лети сама, без спътници в кабината.

" Определено бях самотна там и имаше много неща, по които да помисля. Цялото прекарване се оказа надалеч по-трудно, в сравнение с съм си представяла. Самото хвърчене не е мъчно, навигацията през непредвидимото време е сложната част въпрек и непрекъснатото гледане в радара и бюлетините за времето ", изяснява Ръдърфорд.

" Но от време на време най-трудната част е да се вземеш в ръце, да проявиш воля и да се върнеш в самолета. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР