Запознайте се с Янина - първата жена главен пастир в

...
Запознайте се с Янина - първата жена главен пастир в
Коментари Харесай

Полша си има първата жена пастир

Запознайте се с Янина - първата жена " основен овчар " в Полша. Званието " баца " е било непокътнато единствено за мъже... до 2013 година, когато Янина получава документа си.

Казва, че не е мъчно, стига да обичаш това, което правиш.
Янина Ржепка, първата жена овчар в Полша: Ако обичаш това, което правиш не е мъчно. Защото знаеш, че всичко ще бъде свършено. Ако живееш за това, то ти носи благополучие и пари, значи го правиш за себе си, за децата си. Така че... не можеш да кажеш - това е мъчно. Просто ставаш и го свършваш.
За да получи скъпия документ и звание, Янина е положила на практика изпит.

Доказала е уменията си освен в развъждането и стригането на овце, само че в производството на осципек. Това е характерно пушено сирене със предпазено географско название. Може да се създава единствено сред април и октомври, в избрани райони, от овче мляко.

Специфични са и формите, в които се подготвя. Опушва се единствено със стърготини от бор или смърч. С всичко се привиква, само че най-трудно е с капризите на времето, споделя Янина.
Янина Ржепка, първата жена овчар в Полша: Най-трудно е с времето. Грижата за овцете е тежка работа. Особено когато вали, има и мощни ветрове, когато има и сняг - тук от време на време и през май има сняг. Може и да не ти се прави нищо, само че няма по какъв начин. Когато има слънце е друга работа.
Янина придава знанията и уменията и на щерка си - Данута. Надеждата й е един ден и тя да получи почетното звание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР