Запознати сме с вашите болки, петиции и заявената стачна готовност.

...
Запознати сме с вашите болки, петиции и заявената стачна готовност.
Коментари Харесай

Радев пред членове на Съвета на ректорите: Обществото трябва да застане зад академичната общност

Запознати сме с вашите болки, петиции и декларираната протестна подготвеност. Според мен не би трябвало да стигаме до тук, това не е добър сигнал нито към обществото, нито на открито. Партиите, които трансформираха Конституцията, не помниха, че образованието и културата са висша национална ценност забравиха да трансформират и бюджета за тях. Или несъзнателно пропуснаха. Напълно ви поддържам във вашите претенции.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата с представители на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България.

 

Повод за нея стана изразеното неодобрение и заявената подготвеност за протести в бранша на висшето обучение. Минути преди срещата Министерския съвет разгласи, че дава 39 млн. лева за нарастване на заплатите в държавните университети със задна дата от 1 януари 2024.

" Отреагирах незабавно на вашето писмо освен, тъй като съм мощно угрижен от процесите във висшето обучение, а и тъй като съм бил във всяко едно от вашите образователни заведения ", сподели Радев и добави: 

 

" Подкрепям ви, тъй като в случай че желаеме да се развиваме като съвременна страна, ключът е българската просвета и обучение - няма различен път.Ние като общество би трябвало да застанем зад вас и да ви подкрепим, тъй като работите в сложна среда, конкуренцията е голяма ".

 

" През последните години пораства внезапно броят на научните изявления и на цитиранията на нашите учени. Затова би трябвало да има и подобаващи условия. Като общество чакаме още по-голямо качество на българското висше обучение и по-добър артикул и би трябвало да задържаме младежите да учат и да разпростират гения си тук и да дават своя принос за науката тук ", уточни Румен Радев.

 

" Вашата задача би трябвало да бъде подкрепяна и обгрижвана от всички политици. Ние като общества би трябвало да застанем зад вас и да ви подкрепим. Вие сте на открития европейски и теоретичен пазар. Ние като общество чакаме по-високо качество на висшето обучение ", уточни Радев.

 

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова посочи пред президента, че през последните години понижава финансирането на висшите учебни заведения като % от брутния вътрешен артикул. В същото време университетите у нас не са получили нито лев от парите за увеличение на възнагражденията, заложени в последните промени в закона за висшето обучение.

 

Проф. Темелкова посочи, че висшите учебни заведения получават дотациите си освен на база брой студенти, само че и на база коефициент за качество, което поддържат непрестанно.

 

" Бедният човек се трансформира и в духовно безпаричен. Ние сме задоволително търпеливи като академична общественост - може би най-търпеливите. След дълго обсъждане осъзнахме, че сме изправени пред алтернативата - в случай че удовлетворим желанието на личния си научен състав, това ще ни остави в обстановка на безстопанствени ръководители. Това ни принуди да се възползваме от правата на академичната автономност и да заявим готовността си за протестни дейности ", сподели проф. Миглена Темелкова.

 

Ректорът на НАТФИЗ професор Мирослав Дачев благодари на президента за срещата и добави:

" Истинският общественик знае по какъв начин би трябвало да реагира в спешен миг. Днес не желаеме пари, желаеме страната да извърши обещанието си ", посочи професор Дачев.

 

Настояваме някои думи да не са единствено лингвистичен феномен, а да са подплатени с каузи. Отдавна сме се преборили за тези пари. Ние не желаеме единствено пари, тъй като ще ни опълчват на други браншове, които сигурно също имат потребност. Ние се борим да отстоим правото, което ни е дадено, показаха представителите на ВУЗ-овете.

 

" Поздравявам ви, че имате единно мнение, това е половината път към триумфа. След измененията в Конституцията не мога да направя друго, с изключение на да приказвам с премиера Димитър Главчев. Апелирам служебното държавно управление да откри бърз отговор ", сподели президентът Румен Радев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР