Запознати сме с някои от храните, които се консумират в

...
Запознати сме с някои от храните, които се консумират в
Коментари Харесай

Ширако – алтернативният вариант на хайвер от мъжките риби

Запознати сме с някои от храните, които се употребяват в Китай и сме имали опция освен да следим по какъв начин всичко, което може да бъде обсъждано като храна, се употребява. И до през днешния ден имаме изключително мнение за прилепите, изключително откакто едно от най-свирепите болести на новото хилядолетие още не е победено и не може да сложи завършек на цялата сага, само че дано не забравяме, че японците също има какво да дават на своите посетители.

Запознайте се с Ширако, което се превежда като „ Бели деца “ на японски и съставлява един изключително безценен деликатес в по-изисканите кухни. Една порция в Япония коства към 20 $, само че в Европа и заведения, известни със звезда Мичлен, най-вероятно може да коства и повече. Всичко зависи от порцията и типа на обработка, само че до момента в който се чудите за какво разясняваме обичайни японски ястия, дано отговорим незабавно – Ширако е рибена сперма, която се обработва по доста специфичен метод.

Според локалните японци, с изключение на една по-различна визия, която човек познава, усетът също няма нищо общо с това, което е известно – не знаем какво имат поради и по тази причина няма да изпадаме в спомагателни детайлности. И още по-странното е, че това ядене е тъкмо толкоз известно в Япония, колкото и сушито, само че по механически аргументи познаваме повече второто.

Според майсторите готвачи, които го подготвят, най-често основната съставна част има визията повече на недопечен мозък, в сравнение с крайният материал при размножаване. Мнозина не знаят, само че в доста връзки тъкмо тази съставна част може да се сложи върху сушито и има късмет да е употребявано, без даже да се знае какво тъкмо е. Най-често Ширако може да е бяло, само че има и шансове да се оцвети според от интервала, в който рибата е уловена.

По-празните рибени тестиси нормално са с бял цвят или вероятно розов, като заемат по-интересни форми. Пълните полови органи могат да одобряват и други цветове, само че това не значи, че са развалени. Веднъж откакто са извадени от рибата, същите се сервират свободно или като гарнитура. Почитателите, които са тествали тази храна, споделят, че това е тип храна с лек кремообразен усет, сходен на яйчен крем.

И най-странното е, че даже и описанието до този миг да не ни харесва, въпросното японско предложение е цялостно с протеини и витамин Б. Редакцията не може да поеме отговорност за всеки един различен тип генетичен материал от човек или животно и се фокусираме само и единствено върху Ширако. Има моменти, в което може да се предлага изцяло сурово и без никаква термична обработка – по този начин идва най-често в суши порция.

Разпределя се на хапки върху увития ориз и или може да бъде увит в морска трева. Ширако може да се пърже, пече, претопля и даже да се овкусява с разнообразни сосове. Може да доближи хрупкава текстура и кремообразна такава под нея – ето за какво някои го разказват и като нещо сходно на панирани хапки. Освен за суши, японците прибавят това като добавка за разнообразни пасти и други варива, от време на време го употребяват като бонус на скарата и като цяло са разкрили най-различни приложения.

В исторически проект ще се изненадате от обстоятелството, че още античните римляни са откривали приложение на Ширако, само че тяхното се извличало от сладководни риби. Римляните даже могат да се похвалят и с сходен материал от октопод. Историята ни демонстрира, че като че ли има доста други нации и цивилизации са съумели да открият приложение на всяка част от водния свят.

Римляните назовават този деликатес „ Лапти “, само че нямат обособена паница, а единствено гарнитура. Руснаците могат да се похвалят с друго ширако, което се отдалечава от японската или римската концепция. Руснаците вършат нещо като туршия и явно това също е вид – тяхната желана риба е херинга.

И в този момент остава най-важният въпрос, в случай че хайверът е толкоз елитна храна, то можем ли да твърдим, че и рибената сперма би трябвало да показва същото. Със сигурност се разграничават образно от главната концепция, само че това е напълно друга история и няма да навлизаме толкоз в детайлности.  

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР