Запозната с историите за това как Келнер стана най-богатият човек

...
Запозната с историите за това как Келнер стана най-богатият човек
Коментари Харесай

След смъртта на Келнер империята му вече не гледа на Изток

Запозната с историите за това по какъв начин Келнер стана най-богатият човек в Чехия, като насочи PPF към някои от най-рисковите пазари в света, страната беше шокирана от гибелта на 56-годишния милиардер при злополука с хеликоптер през март 2021 година Година по-късно, лишена от визията на олигарха и политическия опит, PPF наподобява търси по-безопасни води, написа Deutsche Welle.

Основавайки компанията по време на приватизацията през 1990-те, Келнер прекара три десетилетия в построяването на PPF в необичаен звяр: чешки колос. Сега корпорацията разполага с към 40 милиарда евро (45 милиарда долара) в активи, като в основата са банкирането в Централна Европа, телекомите и медиите.

Въпреки това, през последното десетилетие, дъщерното сдружение Home Credit беше главният мотор на доходност посредством своите бизнеси за потребителски заеми в Китай и Русия. Как PPF през 2010 година стана първата задгранична компания, получила лиценз за кредитиране в Китай или оживяла измежду жестоката конкуренция на съветските олигарси, от дълго време е въпрос с отворен отговор.

Повечето свързват триумфа с умелото политическо маневриране на Келнер, за което се възхищаваше и се опасяваше. Милиардерът е имал връзки с проруския някогашен президент Вацлав Клаус и е работил в тясно съдействие с неговия правоприемник Милош Земан и неговия вътрешен кръг от предприемачи, свързани с Русия и Китай, които са прекарали години в опити да приближат чешката външна политика до източните ползи.

Скандалите не бяха необичайност. През 2014 година Земан срещна Келнер с китайския президент Си Дзинпин и милиардерът го транспортира до дома с частен аероплан. Тогава олигархът беше обвинен, че оказва помощ и за затварянето на пътища и прекъсването на митинги, когато Си посети Прага две години по-късно. Мнозина следиха с паника възходящите ползи на PPF към медийния бранш в Централна Европа, откакто през 2019 година беше разкрито, че компанията организира PR акция за Пекин. " Чешката външна политика сигурно се промени към времето, когато PPF получи първата си опция в Китай ", споделя Вит Хавелка от Асоциацията по интернационалните въпроси (AMO).

По-близо до дома

Анализаторът признава, че липсват твърди доказателства, че политиканството на милиардера е довело до източните триумфи на PPF. Въпреки това, съвсем година след гибелта му, PPF наподобява се отдръпва от някои от тези рискови пазари, с цел да се концентрира върху Европа и Съединени американски щати.

Многобройни отчети настояват, че компанията е подготвена да продаде съветското отделение на Home Credit на локалната корпорация Sistema. PPF отхвърли нито да опровергае, нито да удостовери спекулацията пред DW. В края на декември обаче финансовият шеф Катерина Жираскова загатна, че Home Credit може да продаде или да вземе сътрудници на пазари с " стеснен... капацитет ". Това породи съмнение, че китайското поделение на Home Credit също може да бъде в кюпа.

Bloomberg заяви също, че продажби на стойност близо 2,5 милиарда $ могат да бъдат осъществени в Индия, Виетнам, Индонезия и Филипините.

Междувременно PPF към момента интензивно преследва придобивания. Но фокусът му явно е върху пазари, които са по-близо до дома. Групата работи, да вземем за пример, върху покупко-продажби, които ще доведат до основаването на третата по величина банка в Чешката република, да разшири присъединяване си в европейските телекоми и да разшири неотдавнашния си пробив на пазара на недвижими парцели в Съединени американски щати.

" Справедливо е да се каже, че има препозициониране ", сподели един източник от компанията. " PPF постоянно е била и към момента е опортюнистична компания, само че в този момент има по-дълбока централизация върху откритите пазари ", сподели представителят на PPF Леос Русек за DW. " Ние ускоряваме активността си в Европа и Съединени американски щати в банкирането, телекомуникациите, биотехнологиите, промишлеността и недвижимите парцели. "

Само бизнес?

Разтърсена от пандемията, Home Credit означи спад в оперативните доходи в Китай до 462 милиона евро през първата половина на 2021 година спрямо над 1 милиард евро през миналата година. Но освен COVID-19 вреди на крайния резултат. Конкуренцията се ускорява на някои от азиатските пазари, където работи Home Credit. " Банките на тези пазари виждат PPF да раздава потребителски заеми и са решили, че биха могли и те да го вършат ", сподели източникът от компанията.

Тези локални съперници могат да имат обилни преимущества. Например, едно локално партньорство на пазар като Китай, където Пекин предходната година стартира да лимитира достъпа до локално финансиране за задгранични банки, може да има смисъл. Такава изменяща се регулация може да направи работата на тези пазари рискована. И този риск единствено нараства с повишаването на геополитическото напрежение, показват анализатори.

" Има смяна в Китай от влизането на PPF ", сподели Лукас Кованда, основен икономист в Trinity Bank в Прага. " Нарастващото напрежение прави все по-рисковано да се работи в страни с властнически режими, които възприемат бизнеса като идващи от недружелюбна нация. Това евентуално ще накара компания като PPF да обмисли посоката си. "

Home Credit също се сблъсква с геополитически усложнения в Русия. Съобщава се, че забележителните активи на звеното в Казахстан възпират унгарската OTP Bank, считана за евентуален покупател, защото централноазиатската страна се намираше на ръба на революция в края на предходната година. " Очевидно има геополитическо напрежение към Русия и това въздейства на бизнес решенията, несъмнено ", сподели източникът на PPF. " Ние постоянно следим парите. Вижте единствено рублата! В последна сметка би трябвало да се запитате дали желаете да останете дълго на пазар, който има съвсем безпределно поевтиняваща валута? "

На фона на нарасналото напрежение " положителните политически връзки са все по-важни, в случай че ще работите на пазари като Русия и Китай ", означи Кованда. Но PPF наподобява изчерпва политическото си ноу-хау, тъкмо когато има най-голяма потребност от него.

Междувременно Ладислав Бартоничек, който има половината от 1% дял в PPF, който не се държи от фамилията на Келнер, седи на стола на основния изпълнителен шеф. Но той наподобява признава, че не е в положение да насочи PPF през същите рискови води като починалия олигарх.

" Той поемаше по-голям риск, това е несъмнено ", сподели Бартоничек в края на предходната година, до момента в който обясняваше метода си към тактиката на групата за подписване на покупко-продажби. За разлика от тях милиардерът построи такова въздействие, че гибелта му провокира необятна полемика в медиите за последствията за чешката външна политика. " Империята на Келнер е толкоз вкопана в главната инфраструктура на страната, написа един колумнист, " че всяка смяна на курса е фундаментална в цялата страна ".

Още по-лошо е, че PPF в действителност загуби двама политически първенци на източното си благосъстояние, допуска почитан политически източник в Прага. Отслабено от неприятно здраве и опозиция от страна на огромна част от политическия естаблишмънт, тласъкът на президента Земан на изток през последните години се бори на фона на поредност от дипломатически бедствия, които накараха връзките на Прага с Москва и Пекин да се разпаднат.

" Загубата на въздействието на Земан е също толкоз нездравословна за PPF, колкото гибелта на Келнър ", съобщи източникът. " Просто имаше прекалено много неуспехи. Сега руснаците схващат възходящата ирелевантност на Земан. И Китай не е доста по-назад. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР